Menstruele migraine wordt veroorzaakt door een daling van de oestrogeenspiegel rondom de menstruatie
Migraine onderscheidt zich van andere hoofdpijnsoorten door een aantal kenmerken. De aanval duurt - wanneer deze niet wordt behandeld - tussen de 4 en 72 uur. De hoofdpijn zit meestal aan een kant van het hoofd, is kloppend of bonzend, verhindert de uitvoering van dagelijkse activiteiten en wordt erger bij lichamelijke inspanning. Een migraineaanval kan verder gepaard gaan met misselijkheid en/of braken en overgevoeligheid voor licht en geluid. Soms komen zogenaamde aura’s voor. Deze aura’s kunnen zich uiten in stoornissen in het gezichtsvermogen of een verdoofd gevoel in de vingers of het gezicht.
Bij vrouwen die de anticonceptiepil slikken en met name migraineaanvallen hebben gedurende de stopweek valt te overwegen om de pil door te slikken. Op dit moment wordt aanbevolen om een eenfase-anticonceptiepil (zoals Microgynon en Marvelon) niet langer dan drie maanden achter elkaar door te slikken. Vrouwen met migraine met aura die roken mogen de anticonceptiepil niet gebruiken, in verband met een verhoogd risico op een herseninfarct. Toediening van extra oestrogeen in de vorm van tabletten of pleisters wordt niet meer geadviseerd als preventieve behandeling van menstruele migraine, vanwege onvoldoende bewijs voor de werking.
Evenals bij gewone migraine kunnen bètablokkers, zoals metoprolol en propranolol, worden gebruikt om een migraineaanval te voorkomen. Nadelen van bètablokkers zijn bijwerkingen als vermoeidheid en vermindering van het libido.
Een andere mogelijkheid is gebruik van pijnstillers van het type NSAID. Er worden dan vanaf twee dagen voor de verwachte migraineaanval een week lang preventief pijnstillers gebruikt. Uit onderzoek blijkt dat deze methode effectief is. Voorzichtigheid is echter geboden. Langdurig gebruik van pijnstillers kan namelijk medicatie-overgebruikshoofdpijn veroorzaken. Daarnaast kunnen deze pijnstillers maagklachten veroorzaken.
Een moment geduld aub...