Menstruele migraine

Migraine is één van de belangrijkste vormen van hoofdpijn. Drie keer zoveel vrouwen als mannen hebben last van migraine. Een migraineaanval wordt vaak veroorzaakt door hormonen.

Menstruele migraine wordt veroorzaakt door een daling van de oestrogeenspiegel rondom de menstruatie

Symptomen van migraine

Migraine onderscheidt zich van andere hoofdpijnsoorten door een aantal kenmerken. De aanval duurt - wanneer deze niet wordt behandeld - tussen de 4 en 72 uur. De hoofdpijn zit meestal aan een kant van het hoofd, is kloppend of bonzend, verhindert de uitvoering van dagelijkse activiteiten en wordt erger bij lichamelijke inspanning. Een migraineaanval kan verder gepaard gaan met misselijkheid en/of braken en overgevoeligheid voor licht en geluid. Soms komen zogenaamde aura’s voor. Deze aura’s kunnen zich uiten in stoornissen in het gezichtsvermogen of een verdoofd gevoel in de vingers of het gezicht.

Menstruele migraine

Migraine die optreedt tussen twee dagen voor en twee dagen na het begin van de menstruatie, en waarbij verder geen andere aanvallen tussen de menstruaties voorkomen, wordt ‘menstruele migraine’ genoemd. De oorzaak is de daling van de oestrogeenspiegel rondom de menstruatie. Als u ook migraineaanvallen heeft tussen de menstruaties door, heet dit ‘menstruatiegerelateerde migraine’. Ook deze vorm kan met hormonen te maken hebben. Ook ten tijde van de ovulatie (eisprong) is er namelijk – na een snelle piek – sprake van een daling van de oestrogeenspiegel.

Aanvalsbehandeling

De indruk bestaat dat menstruele migraine heftiger en langduriger is dan niet-cyclusafhankelijke migraine. Het komt ook voor dat twee aanvallen pal achter elkaar optreden. De aanvalsbehandeling is verder dezelfde als bij een gewone migraineaanval, maar minder vaak effectief. Aangezien menstruele migraine vaak tijdens iedere menstruatiecyclus voorkomt is het aan te raden de mogelijkheden voor profylactische (preventieve) behandeling te bespreken met uw arts. Gebruikt u nog geen specifieke migrainemedicijnen, dan kunt u proberen uw migraineaanval zelf te behandelen met een vrij verkrijgbare pijnstiller.

Alle producten voor 'NSAID's bij migraine'

Bekijk alle producten >

Profylaxe bij menstruele migraine

Wanneer er een regelmatig menstruatiepatroon is, kan preventieve behandeling worden overwogen. De mogelijkheden zijn:

Hormonen

Bij vrouwen die de anticonceptiepil slikken en met name migraineaanvallen hebben gedurende de stopweek valt te overwegen om de pil door te slikken. Op dit moment wordt aanbevolen om een eenfase-anticonceptiepil (zoals Microgynon en Marvelon) niet langer dan drie maanden achter elkaar door te slikken. Vrouwen met migraine met aura die roken mogen de anticonceptiepil niet gebruiken, in verband met een verhoogd risico op een herseninfarct. Toediening van extra oestrogeen in de vorm van tabletten of pleisters wordt niet meer geadviseerd als preventieve behandeling van menstruele migraine, vanwege onvoldoende bewijs voor de werking.

Bètablokkers

Evenals bij gewone migraine kunnen bètablokkers, zoals metoprolol en propranolol, worden gebruikt om een migraineaanval te voorkomen. Nadelen van bètablokkers zijn bijwerkingen als vermoeidheid en vermindering van het libido.

NSAID's

Een andere mogelijkheid is gebruik van pijnstillers van het type NSAID. Er worden dan vanaf twee dagen voor de verwachte migraineaanval een week lang preventief pijnstillers gebruikt. Uit onderzoek blijkt dat deze methode effectief is. Voorzichtigheid is echter geboden. Langdurig gebruik van pijnstillers kan namelijk medicatie-overgebruikshoofdpijn veroorzaken. Daarnaast kunnen deze pijnstillers maagklachten veroorzaken.

Triptanen

Deze medicijnen zijn specifiek ontwikkeld voor de behandeling van een migraineaanval. Er is ook onderzoek gedaan naar het voorkomen van menstruele migraine. Triptanen worden door de huisartsenrichtlijn ook genoemd als mogelijke optie. Een nadeel van preventieve behandeling kan zijn dat door het dagelijkse gebruik van de medicatie er mogelijk meer risico is op overdosering en medicatieovergebruikshoofdpijn.

Stel een vraag aan onze deskundige
Uw vraag wordt binnen 5 werkdag(en) beantwoord

Jos Lüers
Jos heeft bijna 20 jaar ervaring als apotheker. Hij heeft in verschillende openbare apotheken in Noord-Nederland gewerkt en werkt momenteel als apotheker voor NControl en Leef.nl. Daarnaast is hij hoofdredacteur van een apothekersvakblad en is hij mede-oprichter van een scholingsinstituut voor inhalatiemedicatie. Hij heeft een brede kennis van de behandeling met geneesmiddelen van aandoeningen waarvoor u naar de huisarts gaat.

Uw privacy is in veilige handen. Leef.nl gaat discreet met uw vragen en gegevens om.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen