Merkloze medicijnen

Het kan voorkomen dat u uw vertrouwde medicijn in een andere verpakking krijgt. Het is begrijpelijk dat u zich hier zorgen over kunt maken. We zetten daarom de belangrijkste vragen en antwoorden hierover voor u op een rij.

Waarom krijg ik alweer een andere verpakking medicijnen?

Dit kan verschillende redenen hebben. Twee veel voorkomende redenen zijn:

a. Uw verzekeraar heeft een ander merk als voorkeursmerk aangewezen. Bij meerdere merken van hetzelfde medicijn bepalen sommige zorgverzekeraars periodiek welk merk wordt vergoed. Daardoor kan het voorkomen dat u regelmatig moet overstappen op een ander merk medicijn en dus vaker van verpakking moet wisselen.

b. Er zijn leveringsproblemen bij de fabrikant. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een voorkeursmerk zo vaak wordt afgeleverd, dat het niet meer leverbaar is. Dan worden wij gedwongen u een ander merk mee te geven. Ook productieproblemen kunnen de oorzaak zijn van het leveringsprobleem; recent zijn er langdurige leveringsproblemen geweest met het schildklierhormoon Thyrax® en met de anticonceptiepil.

Zitten er verschillen tussen de voorkeursmerken?

Bij voorkeursmerken is de werkzame stof en de dosering hetzelfde. Wel kan de tablet een andere vorm of kleur hebben en andere hulpstoffen bevatten. Dit maakt voor de werking niet uit en overgevoeligheid voor de hulpstoffen in medicijnen komt niet tot nauwelijks voor. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) beoordeelt alle medicijnen die in Nederland verkrijgbaar zijn op kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid. Bij alternatieve merken van een medicijn onderzoekt het CBG of het alternatief op dezelfde manier de werkzame stof afgeeft aan het bloed als het originele medicijn. Op basis van dit onderzoek laat het CBG het medicijn op de markt toe of niet.

Mijn nieuwe tablet bevat andere hulpstoffen. Kan dat kwaad?

Hulpstoffen

Met allen de werkzame stof kan de fabrikant vaak geen toedieningsvorm maken die u kunt innemen. Daar zijn meestal hulpstoffen voor nodig. Enkele voorbeelden van hulpstoffen in tabletten:

* Vulstof: geeft meer volume zodat de tablet groot genoeg is om vast te pakken. Voorbeelden zijn lactose en microkristallijne cellulose

* Bindmiddel: houdt de tablet bij elkaar. Zoals povidon, cellulose-ethers en zetmeel

* Glijmiddel: voor een gelijkmatige vulling van de medicijnmallen. Voorbeelden zijn magnesiumstearaat en siliciumdioxide.

* Desintegratiemiddel: laat de tablet in de maag uit elkaar vallen. Bijvoorbeeld maiszetmeel

* Kleurstof: kleurt de tabletten zodat we ze van elkaar kunnen onderscheiden.

 

Hulpstoffen in tabletten of capsules hebben verder geen werking en worden door de meeste mensen prima verdragen.Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen