Met astma naar school

De vakantie is voorbij en de scholen beginnen weer. Wanneer uw kind astma heeft, maakt u zich nu misschien extra zorgen. Want hoe zal het op school gaan met de astma van uw kind?

Een kind met astma

Een kind met astma heeft het benauwd. Meestal komt dit plotseling op in de vorm van een astma-aanval. De klachten ontstaan omdat de luchtwegen van het kind overgevoelig reageren op prikkels zoals rook, huisstofmijt, huisdieren, graspollen, mist, parfum of inspanning. In Nederland zijn er 115.000 kinderen met de diagnose astma. Dit betekent dat er in elke schoolklas wel een of twee kinderen met astma zitten. Hieronder volgen een aantal aandachtspunten specifiek voor uw schoolgaande kind met astma.

In elke schoolklas zitten er wel een of twee kinderen met astma.

Aandachtspunt 1: Onbegrip

Hoewel uw kind op school meestal niet de enige is met astma, is het vaak toch niet bij iedereen duidelijk wat astma nou precies is. Dat kan tot onbegrip leiden. Het is daarom aan te raden om met de nieuwe leerkracht op school te gaan praten over de astma van uw kind. Praat ook met de vriendjes van uw kind over astma. Om de klasgenootjes te informeren kan uw kind een spreekbeurt houden over wat het is om astma te hebben en wat er gebeurt bij een astma-aanval.

Aandachtspunt 2: Vermoeidheid en concentratie

Wanneer uw kind ’s nachts veel hoest en kortademig is, kan dit vermoeidheid tot gevolg hebben. Dit kan invloed hebben op de concentratie op school. Bespreek ook dit punt met de docent, zodat er in ieder geval meer begrip voor is.

Aandachtspunt 3: Allergieën

Op school kan uw kind te maken krijgen met prikkels als stoffige lokalen, krijtstof, vocht en slecht geventileerde ruimtes. Praat met de schoolleiding en kijk wat hier aan gedaan kan worden. Zorg dat er zo weinig mogelijk astmaprikkels op school toegelaten worden, dat er goed schoongemaakt wordt en goed wordt geventileerd.

Stoffige lokalen, krijtstof, vocht en slecht geventileerde ruimtes.

Aandachtspunt 4: Inspanningsastma

Lichamelijke inspanning kan tot een astma-aanval leiden. Heeft uw kind inspanningsastma vertel dan aan de gymnastiekdocent hoe belangrijk een goede warming-up voor uw kind is. Ook moet er gelegenheid zijn om van te voren en/of tijdens het spel medicijnen te gebruiken.

Overige tips:

  • Bij het Longfonds kunt u een gratis spreekbeurtpakket bestellen.
  • Een goede conditie is belangrijk om minder last van astma te hebben. Zorg ervoor dat uw kind regelmatig beweegt en gezond eet.
  • Zorg ervoor dat uw kind rustig ergens kan inhaleren.
  • In geval van gebruik van een inhalatiecorticosteroïd; vergeet ook op school het spoelen naderhand niet!
  • Laat jaarlijks de manier van inhaleren controleren door uw arts of apotheker.

Instructiefilmpjes over inhaleren

Voor de verschillende soorten inhalatoren zijn verschillende instructiefilmpjes beschikbaar. Hieronder vindt u een voorbeeld van een dergelijk filmpje. Het betreft de veelgebruikte combinatie van een dosisaerosol met een Aerochamber als voorzetkamer.

Instructiefilmpje voor inhaleren met een Aerochamber

Hoe gebruik ik een astma inhalator?


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen