Met huidkanker in de zon

Wanneer je huidkanker hebt, hoef je de zon niet helemaal te mijden. Huidkanker is wel een signaal dat je huid in het verleden vaker en/of langer aan UV-straling blootgesteld is geweest dan als veilig wordt beschouwd voor jouw huidtype. Hoe lang je in de zon kunt blijven, hangt af van je huidtype en de zonkracht. Meer informatie hierover vind je hier. Voor alle mensen geldt het advies een zonbeschermingsproduct te gebruiken dat bij jouw huidtype past en verstandig te zonnen. Zorg er in ieder geval voor dat je huid niet verbrandt.

Verschillende typen huidkanker

Huidkanker wordt onderscheiden in verschillende typen.

  • Het basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende, maar minst kwaadaardige vorm en kan bijna altijd worden genezen. Overmatige blootstelling aan UV-straling in het verleden is de belangrijkste risicofactor. Bij bijna de helft van de mensen bij wie een basaalcelcarcinoom is weggehaald, wordt binnen vijf jaar opnieuw één of meerdere basaalcelcarcinomen ontdekt, op een andere plaats.
  • Plaveiselcelcarcinoom is de tweede meest voorkomende vorm van huidkanker. Deze vorm ontstaat meestal op plaatsen waar de huid ooit door de zon verbrand is geweest. Wanneer de behandeling te lang uitblijft, kan de tumor de onderhuidse weefsels aantasten en neemt de kans op uitzaaiing naar bijvoorbeeld de lymfeklieren toe.
  • Een melanoom ontstaat in de pigmentcellen van de huid. Erfelijkheid, veel moedervlekken en een huidtype met weinig natuurlijke bescherming tegen zonlicht zijn de belangrijkste risicofactoren, in combinatie met verbranding door de zon, vooral op kinderleeftijd. Een melanoom is een kwaadaardige tumor met een redelijk grote kans op uitzaaiing. Melanomen zijn de minst voorkomende vorm van huidkanker. Mensen die een melanoom hebben lopen wel een grotere kans dat er in de jaren daarna een tweede melanoom wordt ontdekt.

Bron:

  • Leest R.J.T. van der, Liu L., et al., Risk of second primary in situ and invasive melanoma in a Dutch population-based cohort: 1989–2008, Br J of Dermatology 2012;167(6):1321–1330

Verergeren huidkanker?

Een belangrijke vraag is of een relatief onschuldige vorm van huidkanker kan veranderen in een agressieve vorm. Dat is niet het geval. De verschillende typen huidkanker gaan niet in elkaar over. Het is onduidelijk of patiënten die een bepaald type huidkanker hebben ook een grotere kans op het ontwikkelen van een ander type huidkanker hebben. Wel is bekend dat bij patiënten waarbij eenmaal huidkanker is geconstateerd, de kans op ontdekking van hetzelfde type huidkanker op een andere plek in de jaren daarna groter is. Iemand met huidkanker blijft daarom gedurende enige tijd onder controle van de dermatoloog staan.

Vitamine D

Er circuleren verhalen dat zonbeschermingsproducten met een hoge beschermingsfactor een risico op andere kankersoorten zouden geven. Dit zou veroorzaakt worden door een verminderde aanmaak van vitamine D door het lichaam. Vitamine D wordt inderdaad onder invloed van zonlicht door je huid aangemaakt en heeft een aantal belangrijke functies. Bij sommige kankersoorten, waaronder darm- en borstkanker, is een verband gevonden met een lage vitamine D-spiegel in het bloed. Het verband tussen het gebruik van een hoge beschermingsfactor en een vergrote kans op andere kankersoorten is echter nooit rechtstreeks gelegd.

Bron:

  • KWF Kankerbestrijding, De relatie tussen kanker, zonnestraling en vitamine D, augustus 2010