Chikungunya, dengue, gele koorts, Japanse encefalitis, malaria en West Nile koorts worden verspreid door muggen. Bescherm jezelf op reis goed tegen muggen.

Muggen in het buitenland

In Nederland staan muggen bekend als vervelende insecten die bloed opzuigen en rode, jeukende bulten veroorzaken. Wist je dat in het buitenland, wellicht ook op jouw vakantiebestemming, er muggen zijn die verschillende ziekten kunnen overbrengen? Chikungunya, dengue (knokkelkoorts), gele koorts, Japanse encefalitis, malaria en West Nile koorts zijn tropische ziekten die soms zelfs fataal kunnen aflopen. Verderop in deze tekst kun je meer over deze ziekten lezen. Bescherming tegen muggen kan veel ellende voorkomen.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl) kun je snel de algemene aanbevelingen over elke vakantiebestemming bekijken. Per land wordt hier vermeld of er bijvoorbeeld malaria, gele koorts of dengue voorkomt. Voor een persoonlijk vaccinatie- en reisadvies kun je vervolgens terecht bij de GGD, een gespecialiseerde huisarts of apotheker. Doe dit ruim voor vertrek.

Bescherm jezelf op reis goed tegen muggen

 • Draag bedekkende kleding (lange mouwen en pijpen, schoenen met sokken).
 • Bescherm onbedekte lichaamsdelen met een insectenwerend middel. Middelen met diethyltoluamide (DEET) zijn het meest effectief.
 • Een mug prikt door dunne en/of strakke kleding heen; gebruik hieronder ook een insectenwerend middel.
 • Slaap onder een muskietennet (klamboe); het liefst een geïmpregneerde.
Bescherm jezelf tegen muggen met een van onze producten met DEET en een klamboe!

Kies voor optimale bescherming tegen muggen- en tekenbeten. Behandel je huid met de Anti-Insect producten van Care Plus. De werkzame stof in Care Plus Anti-Insect Deet is N,N-diethyl-m-toluamide (DEET). Care Plus® Anti-Insect Deet is verkrijgbaar in 30%, 40% en 50%. Alleen voor uitwendig gebruik. Lees altijd vóór gebruik de bijsluiter.

Muggen en de ziekten die zij kunnen overbrengen

Chikungunya

Chikungunya is een virusziekte die door muggen wordt overgedragen die overdag steken. De ziekte komt voor in verstedelijkte gebieden in Afrika, Zuidoost-Azië, India, de Filippijnen en tegenwoordig ook op de Caraïbische eilanden en Suriname. Chikungunya geeft hoge koorts, hoofdpijn, huiduitslag, braken en gewrichtspijnen in de enkels, polsen en/of vingers (artritis). Vandaar ook de naam Chikungunya, wat betekent: ‘dat wat krom maakt’. Er bestaat nog geen vaccinatie of behandeling voor chikungunya. De periode van ziek zijn duurt een tot twee weken, maar de gewrichtsklachten kunnen langer (maanden tot jaren) aanhouden.

Dengue

Dengue, ook knokkelkoorts genoemd, is een virusziekte. De muggen die de ziekte overbrengen komen steeds vaker voor in en buiten stedelijke gebieden van Midden- en tropisch Zuid-Amerika, het Indiase subcontinent, Zuidoost-Azië en tropisch Afrika. De denguemug steekt overdag. De klachten bij dengue lijken op die bij chikungunya: koorts, hoofdpijn, huiduitslag, spier- en gewrichtspijn. Er is nog geen vaccin of medicijn tegen dengue.

Gele koorts

Gele koorts is een ernstige virusziekte die door muggen wordt overgedragen. Gele koorts komt voor in bepaalde delen van Afrika en Zuid-Amerika. De verschijnselen zijn koorts, geelzucht en bloedingen. Veertig procent van de mensen die de ziekte krijgen, overlijdt. Gelukkig bestaat er een vaccin tegen gele koorts; voor iedereen boven de negen maanden die reist naar gebieden waar gele koorts kan voorkomen en naar gebieden waar men de vaccinatie verplicht stelt.

Japanse encefalitis

Japanse encefalitis is een vorm van hersenvliesontsteking die wordt veroorzaakt door een virus dat wordt overgedragen door muggen. De muggen steken van de avond- tot de ochtendschemering. De ziekte komt voor op het platteland in delen van Zuidoost-Azië. Na infectie kun je last krijgen van koorts, hoofdpijn, krachtsverlies, gedragsveranderingen en soms stuipen. Omdat reizigers zeer zelden besmet raken, is alleen in bijzondere gevallen in risicogebieden vaccinatie aanbevolen.

Malaria

Malaria is een infectie met een parasiet die wordt overgebracht door de malariamug. In sommige gevallen kun je deze ziekte voorkomen door een antimalariamiddel te nemen. Minstens even belangrijk is het om ervoor te zorgen dat je niet wordt gestoken door de malariamug. De malariamug steekt 's avonds en 's nachts. Malaria wordt gekenmerkt door een grieperig gevoel, soms met spierpijn en moeheid en de typische koortsaanvallen. Daarbij heb je erge rillingen en hoge koorts.

Of je medicijnen moet gebruiken om malaria te voorkomen hangt ervan af hoe vaak malaria op uw reisbestemming voorkomt, hoe lang je daar blijft en of de parasieten die daar voorkomen resistent zijn tegen antimalariamiddelen.

West Nile Koorts

Het West Nilevirus komt voor in Afrika, West-Azië, het Midden-Oosten en Zuidoost-Europa. Sinds 1999 heeft het virus zich ook in de Verenigde Staten en Canada verspreid. Het virus veroorzaakt bij de meeste mensen milde symptomen van koorts, hoofdpijn, spierpijn, huiduitslag en vergrote lymfeklieren. In zeldzame gevallen ontwikkelt zich een ernstige vorm van hersen(vlies)ontsteking of verloopt de ziekte dodelijk. Er bestaat geen behandeling of vaccinatie.

 1. Care Plus Headnet pop-up
  Care Plus Headnet pop-up 1 stuks Tropenzorg heeft een hoed met ingebouwd muskietennet ontwikkeld op basis van het gepatenteerde Pop-Up systeem.
  14,96
  1 stuks

Zwanger?

Ben je zwanger? Voor meer informatie, bekijk het artikel zwangerschap, reizen en muggen.