Muggenbult

Muggen bijten omdat ze zich voeden met menselijk bloed. De beet van een mug voelt u meestal niet. Van de jeukende bult die erna ontstaat kunt u flink last hebben. Wat te doen bij een muggenbult? En hoe kunt u ze voorkomen?

Wat te doen bij een muggenbult?

De jeuk, pijn en zwelling die optreden bij een muggenbeet kunnen worden verlicht met een koude, natte doek of een koud kompres. U kunt daarnaast een antijeukmiddel gebruiken, zoals mentholpoeder of een zalf, crème of lotion met calamine, menthol, zink of een antihistaminicum (anti-allergiemiddel).

Een product tegen jeukende muggenbeten mag niet ontbreken in uw huisapotheek!

Niet krabben

Het is het beste om niet te krabben. Wanneer de huid kapot gaat, loopt u risico op een bacteriële infectie, wat de situatie alleen maar vervelender maakt. Hebt u erg veel last van de jeuk? Dan kunt u een anti-allergiemiddel, een zogenaamd antihistaminicum, in tabletvorm nemen. Een andere optie bij sterk jeukende muggenbulten is een behandeling van een paar dagen met een corticosteroïdcrème of -zalf. Dit is een middel dat bij eczeem gebruikt wordt. Corticosteroïdcrème of -zalf is alleen op recept van de huisarts verkrijgbaar.

Alle producten voor 'Klamboes en netten'


Bekijk producten (0)

Muggenbulten voorkomen

  • Plaats horren voor openstaande ramen en deuren.
  • Slaap onder een klamboe.
  • Gebruik een insectenwerend middel. Insectenwerende middelen met DEET zijn effectief, mits ze regelmatig op de huid aangebracht worden.

Insectenwerende middelen bij kinderen

Kinderen jonger dan twee jaar en zwangere vrouwen kunnen het beste geen hogere concentratie DEET gebruiken dan 30%. Voor kinderen vanaf drie maanden oud mag u Anti-insect Natural van Care Plus gebruiken. Vanaf zes maanden is ook de ByeBites softgel of de ByeBites 2-in-1 gel een optie. En vanaf een jaar de natural spray van Jaico. Smeer bij kinderen de handen niet in, om te voorkomen dat het product in de mond of ogen komt.

Alle producten voor 'Anti-mug huidproducten'

Bekijk alle producten >

Muggen

Muggen komen vooral ’s zomers voor. Met name in waterrijke gebieden zijn ze dan massaal aanwezig. Het zijn de vrouwtjesmuggen die bijten. Het bloed dat ze hiermee opzuigen is nodig om eitjes te kunnen produceren. Bij de beet brengt de mug speeksel in. Op de eiwitten in dit speeksel reageert de huid, met een jeukende, rode zwelling op de plaats van de beet tot gevolg. Sommige muggen kunnen infectieziekten overbrengen. Deze muggen komen in Nederland gelukkig niet voor. Wilt u meer lezen over de ziekten die muggen kunnen overbrengen? Kijk dan hier.

Muggen en vitamine B

Van B-vitamines wordt wel eens gezegd dat ze muggen op een afstand houden, met name van vitamine B1. In sommige B-vitamines zit namelijk zwavel, dat de lichaamsgeur zodanig zou veranderen dat we niet meer ‘aantrekkelijk’ zijn voor muggen. Het weinige onderzoek naar de relatie tussen vitamine B en muggenbeten heeft echter geen wetenschappelijk verband aangetoond.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen