Nier

 1. Nierfunctie prikken in de apotheek

  Nierfunctie prikken in de apotheek

  Dit voorjaar gaat Service Apotheek van start met het project ‘Nierfunctie prikken’. Dit nierfunctieproject won in 2014 de Eerstelijns Innovatieprijs van Achmea.

  Nierfunctie prikken

  Vanaf mei 2015 plaatst Service Apotheek in ongeveer 350 vestigingen verspreid over Nederland apparatuur om de nierfunctiewaarden van cliënten te kunnen meten. Met deze zogenaamde point of care-test meters is het voor de apotheek mogelijk om in enkele minuten de nierfunctiewaarde van een cliënt te bepalen.
  Lees meer »
 2. Help, mijn nierfunctie is niet goed!

  Help, mijn nierfunctie is niet goed!

  In Nederland hebben ruim een miljoen mensen chronische nierschade; ongeveer zes procent van de bevolking. Misschien heb je net te horen gekregen dat je nierfunctie verminderd is. Wat betekent dit eigenlijk?

  Een verminderde nierfunctie

  De nierfunctie

  Lees meer »
 3. Nierschade

  Nierschade

  Een goede nierfunctie is belangrijk voor het functioneren van ons lichaam. De nierfunctie neemt tijdens het ouder worden geleidelijk af. Gelukkig hebben de nieren een grote reservecapaciteit. Bij sommige mensen gaat de nierfunctie echter sneller achteruit.

  Afnemende

  Lees meer »
 4. Wat doen de nieren in ons lichaam?

  Wat doen de nieren in ons lichaam?

  Een mens heeft twee nieren. Links en rechts aan de achterkant van ons lichaam onder de ribben. Een mens kan niet zonder zijn nieren; we hebben er ten minste één nodig om normaal te kunnen leven. Wat doen de nieren nou eigenlijk precies in ons lichaam?

  De

  Lees meer »
 5. Omega-3-vetzuren gunstig voor de nieren na een hartaanval

  Omega-3-vetzuren gunstig voor de nieren na een hartaanval

  25 augustus 2014 - Aan omega-3-vetzuren, die in relatief hoge concentratie aanwezig zijn in visolie en sommige plantaardige oliën, worden positieve eigenschappen toegeschreven in het voorkomen van hart- en vaatziekten, spier- en gewrichtsklachten, depressies en slechtziendheid. De gunstige gezondheidseffecten zijn echter nog te weinig wetenschappelijk onderbouwd om het gebruik van omega-3-voedingssupplementen ook voor deze doeleinden aan te raden. Nieuw Nederlands onderzoek toont opnieuw een gunstig effect van omega-3-vetzuren aan. Ditmaal op de remming van de achteruitgang van de nierfunctie na een hartinfarct.
  Lees meer »