Nierstenen (urinestenen)

Nierstenen (of urinestenen) ontstaan wanneer er in de urine een teveel aan onopgeloste afvalstoffen aanwezig is. Deze stoffen klonteren samen tot kristallen of steentjes. U kunt de steentjes uitplassen, maar het is ook mogelijk dat een steentje in de urinewegen blijft steken waar het een niersteenaanval veroorzaakt. Dit kan heel pijnlijk zijn.

Mogelijke klachten tijdens een niersteenaanval

  • Plotseling heftige, krampende pijn in de zij of de buik.
  • Bewegingsdrang, niet stil kunnen zitten.
  • De pijn verplaats zich geleidelijk richting de blaas.
  • Misselijkheid of overgeven.
  • Bloed in de urine.
  • Versterkte aandrang tot plassen met pijn tijdens het plassen.

Behandeling van een niersteenaanval

Met medicijnen wordt geprobeerd de pijn te verminderen. De arts geeft tijdens een niersteenaanval meestal diclofenac, een sterke pijnstiller. Deze wordt vanwege de misselijkheid per zetpil gegeven. De eerste dosering wordt ook wel per injectie gegeven, dan werkt het iets sneller. In de meeste gevallen wordt de niersteen vanzelf uitgeplast na enkele uren, dagen of weken.

In de dagen na de pijnaanval wordt soms tamsulosine voorgeschreven. Dit zou kunnen helpen de nierstenen beter spontaan uit te plassen.

Wanneer de steen te groot is om uitgeplast te worden, wordt deze vergruist of operatief verwijderd.

Tip: Wanneer de steen nog niet is uitgeplast, drink dan niet al te veel. Veel drinken kan opnieuw een pijnaanval uitlokken.

Soorten urinestenen

Ongeveer driekwart van de nierstenen bestaan uit calciumoxalaat. De rest zijn fosfaatstenen (waaronder struvietstenen), urinezuurstenen en cystinestenen. De twee laatstgenoemde stenen zijn zeldzaam en zijn gerelateerd aan afwijkingen in de stofwisseling. Struvietstenen zijn gerelateerd aan infecties. Bij calciumoxalaat- of calciumfosfaatstenen is er meestal geen relatie met een onderliggend ziektebeeld.

Drinken, drinken, drinken

Wanneer de steen eenmaal is uitgeplast, is het een goed idee om veel te drinken; ten minste twee liter per dag. Door veel te drinken verdunt u uw urine en worden de nieren goed doorgespoeld. De kans op een nieuwe niersteen neemt hierdoor af. Urine is het meest geconcentreerd na een maaltijd en ’s nachts. Dan is de kans op kristalvorming dus het grootst. Drink daarom juist op deze momenten.

Welke dranken?

Het beste kunt u water drinken. Maar ook suikervrije frisdranken en vruchtensappen zijn geschikt. Vruchtensappen bevatten kalium en citraat, stoffen die de kristalvorming in de nier remmen. Cola en thee zijn minder goede opties, deze bevatten veel oxalaat; een stof die de kristalvorming in de nier juist bevordert. Wees verder matig met cafeïne en alcohol; deze stoffen kunnen de uitscheiding van calcium bevorderen.

Voedingstips

  • Eet niet te veel vlees. Door de verwerking in het lichaam van dierlijk eiwit wordt de uitscheiding van calcium bevorderd (meer kans op calciumstenen) en die van citraat juist verminderd (heeft remmende invloed op kristalvorming).
  • Wees matig met zout; zout bevordert de uitscheiding van calcium in de urine.
  • Eet citrusfruit zoals sinaasappelen en citroenen.
  • Wees matig met oxalaatrijke producten, zoals groene bladgroenten, rabarber, chocola en noten. Eet liever geen sterfruit, deze bevat veel oxalaat.

Calcium

Vroeger werd gedacht dat mensen met calciumstenen minder zuivelproducten moesten nuttigen. Dat is inmiddels achterhaald. Mensen met grote hoeveelheden calcium in hun dieet maken juist het minst vaak nieuwe stenen aan. Er wordt gedacht dat dit komt doordat calcium in de darm een verbinding aangaat met oxalaat zodat hier uiteindelijk minder van in de urine terechtkomt. Calcium in de vorm van voedingssupplementen verhoogt juist weer wel het risico op nierstenen. Te weinig calcium in de voeding echter ook.

Tip: Gebruikt u een calciumsupplement? Neem deze dan in bij een maaltijd. Hierdoor wordt de kans op kristalvorming geminimaliseerd.

Preventie van nierstenen met medicijnen

Allopurinol: allopurinol vermindert de hoeveelheid urinezuur in het bloed. Nierstenen met urinezuur zullen zo minder snel ontstaan.

Citraten: Een hogere citraatconcentratie in de urine kan de vorming van calciumoxalaat en calciumfosfaatstenen verminderen.

Thiazidediuretica: deze vochtafdrijvers verminderen de hoeveelheid calcium in de urine.Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen