Niesziekte bij de kat

Niesziekte is een ziekte bij de kat die veroorzaakt wordt door een virus van de Herpesfamilie, het Feline Herpesvirus (FHV), of door het Feline calicivirus. Deze virussen zorgen voor ernstige problemen aan de voorste luchtwegen, waardoor sommige katten zelfs kunnen overlijden.

Ernstige variant

Het FHV virus is de meest ernstige variant. De meeste katten genezen wel van het virus, maar dit kan weken duren. Sommige katten houden er een chronische neusverkoudheid aan over.
Doordat bacteriën makkelijk toeslaan als een dier geïnfecteerd is door een virus kunnen er ook secundaire bacteriële infecties (met bijvoorbeeld de chlamydia bacterie) optreden. Hierdoor kan de kat chronische infecties van bijvoorbeeld de oogleden, de bijholtes en de bronchiën overhouden.

Niezen, snotteren, en vieze ogen

De symptomen van niesziekte zijn snotteren, niezen, ontsteking van de slijmvliezen in de ogen, koorts, gebrek aan eetlust en sloomheid. Bij het calicivirus ontstaan er ook zweertjes in de bek, hiervan gaat de kat speekselen.

De behandeling

Virussen zijn helaas niet te doden, de kat moet hier zelf afweer tegen opbouwen tijdens de infectie. Omdat er vaak secundair bacteriën meespelen en het chronisch worden van de ziekte ook door bacteriën veroorzaakt worden, is therapie met antibiotica zinvol.
Kittens hebben een groot risico een chronische infectie te houden. Op tijd vaccineren vermindert de kans op de ernstige vorm van niesziekte.

De katten die het meeste risico hebben om ziek te worden zijn kittens, oudere katten, katten met een verminderde afweer en katten die niet gevaccineerd zijn.

Risicogroepen

Niesziekte gaat vaak rond op plekken waar veel katten bij elkaar leven, zoals in asielen, of catteries. De katten die het meeste risico hebben om ziek te worden zijn kittens, oudere katten, katten met een verminderde afweer en katten die niet gevaccineerd zijn. Een verminderde afweer kan komen door besmetting met andere virussen, zoals het kattenaidsvirus. Vaccinatie tegen niesziekte beschermt niet 100% tegen de ziekte, maar zorgt ervoor dat de infectie minder ernstig verloopt.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen