Nieuws

 1. Veiligheidswaarschuwing Nutrilon Pepti

  Veiligheidswaarschuwing Nutrilon Pepti

  16 juni 2015 - Nutricia waarschuwt dat er mogelijk een beperkte hoeveelheid blikken Nutrilon Pepti 1 en Nutrilon Pepti 2 in omloop is waar een andere voeding in zit. De kans bestaat dat kinderen met een koemelkallergie hierdoor een voeding krijgen die een ernstige allergische reactie kan veroorzaken.

  Nep Nutrilon

  Een onbekende derde partij heeft een beperkte hoeveelheid blikken voorzien van een nep-etiket. De foutief geëtiketteerde blikken zijn aangetroffen buiten het reguliere verkoopkanaal.
  Lees meer »
 2. De invloed van paracetamol op emotie

  De invloed van paracetamol op emotie

  17 april 2015 - Paracetamol blijkt een tot nu toe niet herkende bijwerking te hebben. Het zorgt voor een verminderde reactie op positieve en negatieve emotionele prikkels.

  Onbekend werkingsmechanisme

  Van de meest bekende pijnstiller ter wereld is nog steeds niet goed bekend hoe deze werkt. Paracetamol heeft in tegenstelling tot ibuprofen en diclofenac geen ontstekingsremmende werking. Deze pijnstillers

  Lees meer »
 3. Werkt honing tegen hooikoorts?

  Werkt honing tegen hooikoorts?

   

  Elk voorjaar zorgen de pollen van bomen en grassen bij veel mensen voor hooikoortsklachten. Er zijn aanwijzingen dat honing de klachten kan verminderen.

  In een Fins onderzoek kregen mensen met een allergie voor berkenpollen enkele maanden voorafgaand aan het pollenseizoen honing verrijkt met berkenpollen. De hooikoortsklachten en het medicijngebruik van deze groep mensen werd vergeleken met die van gebruikers van gewone honing en van een controlegroep die geen honing gebruikte,
  Lees meer »
 4. Test je risico met De Persoonlijke Gezondheidscheck

  Test je risico met De Persoonlijke Gezondheidscheck

  Iedereen weet dat een gezonde leefstijl belangrijk is om de kans op een chronische zieke te verminderen. En wanneer je risicofactoren hebt, is het belangrijk om deze op tijd aan te pakken. Enkele jaren gelden is hiervoor bij huisartsen het PreventieConsult gestart. Dit was geen succes, omdat het consult niet werd vergoed en omdat het voor de huisarts te tijdrovend bleek. Het PreventieConsult wordt nu vervangen door de online Gezondheidscheck.

  In De Persoonlijke Gezondheidscheck (www.persoonlijkegezondheidscheck.nl) maak je een eigen account aan. Daarin moet je een vragenlijst beantwoorden over je leefstijl, belangrijke waarden, zoals lengte en gewicht en je huidige gezondheidstoestand. Aan de hand van de antwoorden word je risico op het krijgen van bijvoorbeeld hart- en vaatziekten geschat

  Lees meer »
 5. Smartphone beïnvloedt mogelijk je biologische klok

  Smartphone beïnvloedt mogelijk je biologische klok

  Dit blijkt uit een onderzoek van het RIVM, in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Hierin is op een rij gezet welke gezondheidseffecten van blauw licht er inmiddels in de wetenschappelijke literatuur beschreven zijn.

  Melatonine

  De biologische klok wordt onder andere beïnvloed door daglicht. Zodra het daglicht wegvalt, gaat de pijnappelklier in de hersenen het hormoon melatonine produceren, dat slaperigheid veroorzaakt. Daglicht bestaat uit een spectrum van kleuren, maar de biologische klok is vooral gevoelig voor de blauwe kant van dit spectrum. Door ’s avonds enige uren in contact te komen met blauw licht, ‘denkt’ de biologische klok mogelijk dat er nog daglicht schijnt en wordt geen melatonine aangemaakt. Het gevolg hiervan kan moeilijk inslapen zijn.

  Het RIVM vindt het belangrijk dat wordt onderzocht hoe lang en op welke momenten van de dag mensen smartphones, tablets en led-tv’s gebruiken. Ook moet onderzoek worden gedaan
  Lees meer »
 6. Cholesterolverlaging ook effectief bij vrouwen

  Cholesterolverlaging ook effectief bij vrouwen

  13 januari 2015 - De effecten van cholesterolverlagende medicijnen zijn veel beter uitgezocht bij mannen dan bij vrouwen. Tot op heden was niet duidelijk of vrouwen evenveel baat hebben bij deze medicijnen als mannen om hun risico op hart- en vaatziekten te verminderen. Uit een nieuwe studie, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift the Lancet, blijkt dat cholesterolverlagers ook bij vrouwen het risico op hart- en vaatziekten verminderen. Dat geldt zowel voor vrouwen die al een hart- en vaatziekte hebben als voor vrouwen die hierop een verhoogd risico hebben.

  Lees meer »
 7. Waarom komt verkoudheid vooral in de winter voor?

  8 januari 2015 - De natte en gure herfst- en wintermaanden zijn de seizoenen waarin mensen verkouden en grieperig worden. Vaak wordt gedacht dat dit komt omdat mensen dan meer tijd binnenshuis doorbrengen en dichter bij elkaar kruipen. Een andere verklaring is dat het virus beter gedijt bij lagere temperaturen. Nieuw onderzoek wijst uit dat het waarschijnlijk zo is dat het verkoudheidsvirus het wint van het immuunsysteem als gevolg van het koudere weer.

  Muizencellen

  Dat de meest voorkomende veroorzaker van verkoudheid, het rhinovirus, zichzelf gemakkelijker vermenigvuldigt onder relatief koude omstandigheden zoals in de neus in vergelijking met de warmere longen, weten wetenschappers al langer. Om de relatie tussen de temperatuur en de reactie van het immuunsysteem op het verkoudheidsvirus te onderzoeken, vergeleken onderzoekers van de Universiteit van Yale cellen uit luchtwegen van muizen bij een normale lichaamstemperatuur van 37 graden Celcius en bij een iets koelere temperatuur van 33 graden Celcius. Bij de cellen werd de productie van afweerstoffen gemeten nadat ze waren ‘besmet’ met het rhinovirus. De aanmaak van afweerstoffen bleek trager te zijn bij een lagere temperatuur, waardoor het virus zichzelf makkelijker kan vermenigvuldigen en een verkoudheid kan veroorzaken.

  Beperkingen

  Bij het onderzoek zijn een aantal kanttekeningen te plaatsen. Zo is het uitgevoerd met slechts één variant van het verkoudheidsvirus. Ook zouden luchtwegcellen van de muis op een andere manier kunnen reageren dan menselijke cellen. Verder is er niet gekeken of er ook een relatie te vinden was met de omgevingstemperatuur.

  Ongeacht de beperkingen van het onderzoek

  Lees meer »
 8. Verband tussen overgangsklachten en botontkalking

  Verband tussen overgangsklachten en botontkalking

  5 januari 2015 - Vrouwen die matige tot ernstige opvliegers en nachtelijk zweten ervaren tijdens de overgang blijken een lagere botdichtheid te hebben en lopen een grotere kans op het breken van een heup in vergelijking met vrouwen die eveneens in de overgang zijn, maar minder klachten ervaren. Dit blijkt uit de resultaten van een nieuw onderzoek.

  Overgang

  De overgang is de periode in het leven van een vrouw waarin het menstruatiepatroon verandert inclusief de eerste menstruatievrije jaren waarin er nog overgangsklachten optreden. Klachten tijdens de overgang, zoals een veranderend menstruatiepatroon, opvliegers en vaginale droogheid hangen rechtstreeks samen met de veranderingen in de hormoonspiegels in het bloed. In de eerste jaren na de overgang wordt ook het bot sneller afgebroken. Vrouwen hebben daardoor op latere leeftijd meer kans op botontkalking (osteoporose) dan mannen.
  Lees meer »
 9. Gemakkelijk pillen innemen

  Gemakkelijk pillen innemen

  17 december 2014 - Veel mensen vinden het lastig om tabletten en capsules door te slikken. Zeker wanneer ze wat groter zijn, kun je het gevoel krijgen dat ze blijven steken in je keel. Dit kan zorgen voor kokhalzen en angst om te stikken. Voor het gemakkelijker doorslikken van medicijnen doen verschillende tips de ronde. In een Duits onderzoek is nu uitgezocht welke methode de beste is.

  Lees meer »
 10. Artsen geven te weinig gegevens door aan de apotheek

  Artsen geven te weinig gegevens door aan de apotheek

  28 oktober 2014 - Volgens de Geneesmiddelenwet zijn artsen verplicht aan de apotheek door te geven wanneer ze bij een patiënt verminderd werkende nieren hebben geconstateerd. De apotheek heeft dit gegeven nodig om te kunnen controleren of de juiste dosering van een geneesmiddel wordt gegeven. Ook moeten artsen bij bepaalde geneesmiddelen op het recept de reden van voorschrijven vermelden, zodat de apotheek de voorlichting en de doseringscontrole hierop kan afstemmen. Uit onderzoek van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) blijkt dat artsen zich slecht aan deze verplichting houden.
  Lees meer »
Pagina