Ongewenst urineverlies

 1. Producten bij ongewenst urineverlies. De vijf belangrijkste vragen.

  Producten bij ongewenst urineverlies. De vijf belangrijkste vragen.

  Wanneer je last hebt van ongewenst urineverlies gebruik je waarschijnlijk urine-absorberend materiaal. Er zijn vele soorten en maten opvangmateriaal. Het is belangrijk dat je een product kiest dat je goed bevalt. Onderstaand lees je over de meest voorkomende problemen en oplossingen.

  Vraag 1: Moet ik om opvangverbanden te krijgen

  Lees meer »
 2. Sporten en urineverlies

  Sporten en urineverlies

  Het is bekend dat ongeveer de helft van alle vrouwen last heeft van urineverlies tijdens het sporten. De meeste vrouwen zoeken zelf naar een oplossing bijvoorbeeld door inlegkruisjes te dragen. Voor sommigen is het probleem echter zo groot dat ze maar helemaal stoppen met sporten. Dat is jammer; vaak is het mogelijk de klachten te verhelpen. Bovendien is bewegen juist voor mensen met incontinentie belangrijk.

  Waarom verlies ik urine tijdens

  Lees meer »
 3. Incontinentie door medicijnen

  Incontinentie door medicijnen

  De meeste mensen weten niet dat sommige medicijnen de oorzaak kunnen zijn van incontinentie. Om welke medicijnen het gaat, lees je in dit artikel.

  De volgende geneesmiddelen kunnen aandrangincontinentie als bijwerking hebben:

  • Antiparkinsonmiddelen
  • Antipsychotica
  • Diuretica, met name de sterk vochtafdrijvende lisdiuretica vullen de blaas zeer snel met een verhoogde druk en aandrang tot gevolg.
  • Lithium
  • Slaap- en kalmeringsmiddelen
  Lees meer »
 4. Medicijnen bij incontinentie

  Medicijnen bij incontinentie

  Bij de verschillende vormen van incontinentie zijn er middelen die gebruikt zouden kunnen worden. Welke geneesmiddelen dit zijn en of ze werken, wordt beschreven in dit artikel. Behandeling met bekkenbodemoefeningen of blaastherapie heeft altijd de voorkeur.

  Lees meer »
 5. Bescherming van het bed en stoelen bij incontinentie

  Bescherming van het bed en stoelen bij incontinentie

  Bij Leef.nl is al een aantal maal gevraagd of er speciale producten zijn om het bed, de stoel of de bank te beschermen tegen doorlekken bij incontinentie. Dit soort producten zijn er zeker. Op deze pagina zetten we ze voor je op een rij.

  Stoelbeschermers en matrasbeschermers

  Deze producten zien er zo mooi uit, dat ze niet herkenbaar zijn als onderlegger. Uiteraard zijn ze wasbaar.
  Lees meer »
 6. Op reis met incontinentie

  Op reis met incontinentie

  Het zou jammer zijn wanneer je door incontinentie uitstapjes en lange reizen vermijdt. Met een goede voorbereiding en onze tips kun je een geslaagde vakantie hebben.

  Onzeker

  Lees meer »
 7. Wat is incontinentie?

  Wat is incontinentie?

  Komt incontinentie vaak voor?

  Urine-incontinentie komt voor bij een kwart tot ruim de helft van alle volwassen vrouwen. Bij mannen komt het niet zo vaak voor; een kleine tien procent van alle volwassen mannen heeft er last van. Fecale incontinentie komt minder vaak voor; in een onderzoek onder zelfstandig wonende zestig plussers had zes procent er last van, ongeveer evenveel vrouwen als mannen. Met het stijgen van de leeftijd worden meer mensen incontinent.
  Zeker een kwart van alle volwassen vrouwen heeft last van ongewild urineverlies.
  Lees meer »
 8. Incontinentiemateriaal

  Incontinentiemateriaal

  Incontinentiemateriaal is niet hetzelfde als maandverband. Incontinentiemateriaal is speciaal gemaakt om urine op te vangen. Het bestaat meestal uit een vocht doorlatende bovenlaag, een vocht absorberende tussenlaag en een niet-doorlatende onderkant. Soms is er in de tussenlaag een materiaal verwerkt dat de geur van urine absorbeert.

  Soorten incontinentiemateriaal

  Er zijn verschillende soorten incontinentiemateriaal:

  • Materiaal dat met een plakstrip in het eigen ondergoed wordt bevestigd, net als een inlegkruisje of maandverband (inleggers of inlegverbanden).
  • Materiaal dat als een broekje kan worden aangetrokken (pants of absorberende broekjes).
  • Materiaal dat als een luier wordt gedragen (slips of verband met heupbandfixatie).

   Het is heel persoonlijk welk incontinentiemateriaal iemand het prettigst vind. De soorten incontinentiematerialen zijn elk weer in verschillende diktes verkrijgbaar. De keuze daarin is afhankelijk van de hoeveelheid urineverlies. Ook bestaat er voor mannen speciaal materiaal afgestemd op de mannelijke lichaamsbouw.
  Lees meer »
 9. Incontinentieletsel

  Incontinentieletsel

  Incontinentie gaat soms gepaard met huidletsel. Dit wordt incontinentieletsel genoemd. Hoe incontinentieletsel ontstaat en hoe dit voorkomen kan worden, wordt in dit artikel beschreven.

  Wat is incontinentieletsel?

  Incontinentieletsel is een vorm van vochtletsel. Bij vochtletsel raakt de huid geïrriteerd door water, gaat verweken en wordt vatbaarder voor beschadiging en infecties. Bij incontinentie bestaat het vocht niet alleen uit water maar zijn er ook afvalstoffen in de urine of ontlasting aanwezig zoals ureum, zouten en urinezuur. Wanneer er langdurig huidcontact is met urine of ontlasting kan er door het vocht, gecombineerd met de zoute en zure afvalstoffen, huidbeschadiging optreden.
  Lees meer »
 10. Urineverlies tijdens de zwangerschap

  Urineverlies tijdens de zwangerschap

  Tijdens de zwangerschap heeft de blaas het zwaar te verduren; ongewild urineverlies is dan ook een normale zwangerschapskwaal. Aan het eind van de zwangerschap heeft ruim de helft van de vrouwen hier last van.

  Moeders hebben twintig procent kans om na de bevalling een vorm van incontinentie te ontwikkelen.

  Je lichaam verandert

  Tijdens de zwangerschap, de bevalling en de periode erna treden er behoorlijke veranderingen op in je lichaam. De baarmoeder wordt steeds groter en zorgt voor extra druk op de blaas en op de bekkenbodem. Tijdens de zwangerschap begint je lichaam ook zwangerschapshormonen te produceren. Hierdoor verslapt de bekkenbodem om plaats te maken voor de baby.

  Urineverlies tijdens de zwangerschap

  De bekkenbodemspieren zorgen ervoor dat urine, ontlasting en windjes opgehouden kunnen worden. Door de verslapping van de bekkenbodem en de toename van de druk erop kan het gebeuren dat bij een plotselinge stijging van de druk in de buik de urine niet vastgehouden kan worden. Dit kan bijvoorbeeld door hoesten, niezen of tillen veroorzaakt worden. De bekkenbodemspieren geven op zo’n moment onvoldoende tegendruk. Deze vorm van urineverlies wordt inspanningsincontinentie of stressincontinentie genoemd.

  Producten bij urineverlies

  Er zijn verschillende soorten incontinentiematerialen verkrijgbaar, onder andere bij de apotheek of op .

  Lees meer »