Oorontsteking bij de hond

Uitwendige oorontsteking (otitis externa) betekent een ontsteking, al dan niet met infectie, van de huid in het oorkanaal en soms de huid in de oorschelp. Hierbij kan het trommelvlies wel of niet beschadigd zijn.

Soms uit de hond alleen maar pijn door te piepen, bijvoorbeeld wanneer er over de kop wordt geaaid.

Oorzaken

De meeste oorontstekingen worden veroorzaakt door mijten, bacteriën of gisten. Mijten zijn vaak een zogenaamde primaire oorzaak van de oorontsteking. De hond (of kat) wordt besmet en de mijten gaan de gehoorgang irriteren. Infecties met bacteriën en gisten zijn echter vaak secundair aan een ander probleem dat in het oor of in de hond speelt. Anders gezegd: bacteriën en gisten krijgen een kans om te groeien omdat er een ander gezondheidsprobleem speelt. Voedselallergie, atopie, een nauw oor, veel haargroei in het oor of hangende oren zijn voorbeelden van zulke problemen. Zwemmen of in bad gaan kan ook zorgen voor teveel vocht in het oor, waardoor bacteriën een kans krijgen. Of een oorontsteking aan een of beide oren speelt kan iets zeggen over de oorzaak ervan. Ook is de geschiedenis van de hond van belang. Heeft hij het al vaker gehad en hielp de behandeling toen? Een acuut probleem, dat een heftig beeld van oorontsteking kan veroorzaken, is een vreemd voorwerp in het oor zoals een stukje hout of grasaar.

Verschijnselen

Wat u meestal het eerst ziet, is dat de hond begint te krabben aan, of schudden met de oren. Soms uit de hond alleen maar pijn door te piepen, bijvoorbeeld wanneer er over de kop wordt geaaid. Soms hoort de hond slechter of gedraagt hij zich anders dan normaal. Rond en in het oor kunt u soms roodheid zien en wat haarverlies. De oren zijn vaak ook vies, er kunnen droge korsten in zitten of juist wat vochtige afscheiding. Afhankelijk van de onderliggende oorzaak kan het oor erg stinken.

Behandeling

Een oorontsteking kan pas behandeld worden wanneer er door uw dierenarts een diagnose is gesteld. De verschillende oorzaken vereisen ook een verschillende behandeling. Wanneer sprake is van een probleem als atopie of voedselallergie zal de oorontsteking niet genezen door alleen de bacterie, mijt of gist te doden. Hiervoor moeten ook andere maatregelen genomen worden. Uw dierenarts kan het best inschatten wat er aan de hand is. Als u medicijnen mee naar huis krijgt, zult u deze vaak zelf toe moeten dienen. Ook moet het oor goed schoongehouden worden. Dit vinden niet alle honden even leuk en het kan dan ook best een uitdaging zijn om de medicatie goed in het oor te krijgen. Als u niet zeker weet of u het goed doet, kunt u aan uw dierenarts vragen het eens samen met u te oefenen. De oren van sommige honden zijn zo lastig schoon te houden dat u ze beter in de kliniek schoon kunt laten maken. In het geval van een chronische oorontsteking en bij vaak schoonmaken, kan het vermogen van het oor om zichzelf schoon te houden afnemen. Daarom moet het schoonmaken altijd afgebouwd worden en niet ineens stoppen.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen