De oorzaken van longkanker

Naast de zeldzame gevallen van longkanker die worden veroorzaakt door asbest, wordt longkanker meestal (85% van de gevallen) veroorzaakt door het roken van sigaretten.

Kankerverwekkende stoffen

In tabaksrook en teer zijn ruim 40 verschillende kankerverwekkende stoffen aangetoond. Ook het roken van sigaren en pijp vergroot de kans op longkanker. Ook mensen met bepaalde beroepen, zoals schilders, lopen meer kans. Door prikkels, veroorzaakt door de langdurige inwerking van schadelijke stoffen, ontstaan er veranderingen in het genetisch materiaal van de cel. Deze kan hierdoor veranderen in een kankercel. De schadelijke stoffen in rook remmen ook het mechanisme om ontstane kankercellen op te ruimen, waardoor de kankercel kan uitgroeien tot een tumor.

Pakjaren bepalen het risico

Er is een sterk verband tussen het aantal sigaretten dat iemand per dag rookt en het risico op longkanker. Ook het aantal jaren dat iemand rookt is van invloed op het risico. De combinatie van beide getallen wordt het aantal pakjaren genoemd: één pakjaar is gelijk aan 20 sigaretten per dag gedurende een jaar.

Leeftijd

Tenslotte is de leeftijd waarop iemand met roken begint bepalend voor het risico op longkanker. Iemand die zijn hele leven heeft gerookt heeft een 20 tot 30 keer zo grote kans op longkanker als een niet-roker. Ook door passief roken neemt het risico op longkanker met ongeveer 1/5 toe ten opzichte van mensen die niet aan tabaksrook worden blootgesteld.

Radongas

Het inademen van radongas, met name wanneer dit wordt gecombineerd met roken, is verantwoordelijk voor ongeveer 800 gevallen van longkanker per jaar in Nederland. Radongas komt voornamelijk voor in de bodem en kan zich binnenshuis ophopen in slecht geventileerde ruimtes.

Stel een vraag aan onze deskundige
Uw vraag wordt binnen 5 werkdag(en) beantwoord

Jos Lüers
Jos heeft bijna 20 jaar ervaring als apotheker. Hij heeft in verschillende openbare apotheken in Noord-Nederland gewerkt en werkt momenteel als apotheker voor NControl en Leef.nl. Daarnaast is hij hoofdredacteur van een apothekersvakblad en is hij mede-oprichter van een scholingsinstituut voor inhalatiemedicatie. Hij heeft een brede kennis van de behandeling met geneesmiddelen van aandoeningen waarvoor u naar de huisarts gaat.

Uw privacy is in veilige handen. Leef.nl gaat discreet met uw vragen en gegevens om.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen