Op reis met een hart- of vaatziekte

Bijna iedereen gaat graag op vakantie, ook mensen met een hart- of vaataandoening. Wanneer u een hart- of vaataandoening hebt, is het belangrijk om de vakantie goed voor te bereiden. Onze tips kunnen bijdragen aan een geslaagde vakantie.

Voorbereiding van uw vakantie

 • Wanneer u een reis buiten West-Europa maakt, houdt u er dan rekening mee dat u in veel gevallen vaccinaties en/of malariaprofylaxe nodig hebt. U kunt hier het beste minimaal zes weken voor vertrek advies over inwinnen.
 • Wanneer u klachten hebt, zorg dan ruim voor uw vertrek dat ze zo goed mogelijk onder controle zijn. Ga zo nodig bij uw arts langs.
 • Ga ruim voor uw vertrek langs uw apotheek voor: voldoende geneesmiddelen, een geneesmiddelenpaspoort, een gevulde reisapotheek en voor verre landen eventueel vaccinaties en/of malariatabletten.

Geneesmiddelen op reis

 • Neem uw geneesmiddelen mee in uw handbagage. Zo hebt u ze altijd bij de hand en het voorkomt problemen bij het kwijtraken van de bagage.
 • Neem altijd voldoende geneesmiddelen uit Nederland mee. In het buitenland kunnen ze een iets andere samenstelling hebben waardoor die voor u misschien minder geschikt zijn.
 • In uw apotheek kunt u terecht voor een geneesmiddelenpaspoort.

Tips voor de vakantie

 • Vakantie moet geen stress veroorzaken. Bereid uw vakantie goed voor, dat voorkomt onnodige stress. Neem tijdens de vakantie de tijd en rust om van alles te kunnen genieten en neem niet te veel hooi op uw vork. Las af en toe een rustdag in.
 • Probeer ook op vakantie minimaal een half uur te bewegen door bijvoorbeeld te voet boodschappen te doen of een stukje te fietsen.
 • Eet gezond en gevarieerd, ook als u uit eten gaat. Zeker in landen rond de Middellandse Zee is er een overvloed aan verse groenten en vis √©n wordt ook nog eens volop gebruik gemaakt van olijfolie. Lekker en gezond! Let wel op het zoutgebruik. In een restaurant kunt u aan de kok vragen geen zout aan het eten toe te voegen.
 • Zorg voor voldoende vochtinname (circa 2 liter per dag). Zeker als u plastabletten gebruikt.
 • Koffiebonen bevatten een stof die het cholesterol kan verhogen. Bij filterkoffie blijft deze achter op het filter. Bij espressokoffie, Turkse koffie, kookkoffie en cafeti√®rekoffie komt deze stof wel in de koffie terecht. Probeer deze soorten koffie dus niet dagelijks te drinken. Oploskoffie heeft geen invloed op het cholesterol. Koffiecreamer bevat veel verzadigd vet. Neem liever magere of halfvolle (koffie)melk.
 • Misschien is de vakantie een goed moment om te stoppen met roken. Vervang uw sigaretten door veel water drinken en vers fruit eten. Zo komt u ook niet direct in gewicht aan.

Vliegen met een hoge bloeddruk of na een hartinfarct

De luchtdruk in een vliegtuig is tijdens de reis lager dan de luchtdruk op zeeniveau. Er zijn geen aanwijzingen dat deze lagere druk invloed heeft op de bloeddruk. Er zijn geen algemene richtlijnen voor vliegen met een hoge bloeddruk. Na een hartinfarct wordt geadviseerd de eerste vier weken helemaal niet op vakantie te gaan. Daarna mag u weer reizen, ook met het vliegtuig. Het is echter wel verstandig om met een lange inspannende reis nog een poosje te wachten.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen