Oppassen met voedingssupplementen bij kankertherapie

4 december 2014 - Veel mensen met kanker zijn erg gemotiveerd om van alles te doen in het belang van hun gezondheid. Gezond eten en bewegen horen daar uiteraard bij, maar veel mensen slikken daarnaast ook aanvullende voedingssupplementen. Deze kunnen de gezondheid echter ook schaden. Onderzoek wijst uit dat het gebruik van supplementen tijdens de kankerbehandeling niet altijd veilig is. Deze middelen kunnen een wisselwerking geven met chemotherapie of bestraling, of kunnen het lichaam voorafgaande aan de operatie beïnvloeden.

Tien voedingssupplementen

Tijdens het jaarlijkse Australische oncologencongres van de Clinical Oncology Society of Australia, werd een onderzoek gepresenteerd waaruit bleek dat de tien in Australië meest gebruikte voedingssupplementen allemaal een mogelijke of bewezen wisselwerking vertonen met reguliere kankerbehandelingen.

De tien voedingssupplementen die in het onderzoek worden genoemd zijn visolie, kurkuma, co-enzym Q10, mariadistel, groene thee, gember, Lactobacillus, zoethout, Astragalus (vlezige hokjespeul) en Reishi paddenstoelen. Kleine hoeveelheden van deze producten, bijvoorbeeld bij gebruik in een gezond dieet, kunnen geen kwaad. Grotere hoeveelheden, die voorkomen in voedingssupplementen, kunnen een probleem vormen. Het effect van chemotherapie kan zowel worden vergroot, waardoor bijwerkingen verergeren, als verminderd, waardoor de chemo minder werkzaam wordt. Grote hoeveelheden antioxidanten kunnen ook een ongewenst effect op de bestraling hebben.

Overleg met behandelaar

Het risico van deze voedingssupplementen hangt sterk af van de soort kanker waarvoor u behandeld worden en de wijze waarop u wordt behandeld. Het is aan te raden om het gebruik van complementaire of natuurlijke middelen te bespreken met uw arts of apotheker wanneer u een kankerbehandeling ondergaat. Omdat er vaak nog weinig onderzoek is gedaan naar de wisselwerking tussen voedingssupplementen en kankergeneesmiddelen, is het verstandig geen voedingssupplementen te gebruiken waarvan het effect op chemotherapie of bestraling nog onbekend is.

Bron:

  • http://www.medicalnewstoday.com/releases/286324.php?tw

Stel een vraag aan onze deskundige
Uw vraag wordt binnen 5 werkdag(en) beantwoord

Jos Lüers
Jos heeft bijna 20 jaar ervaring als apotheker. Hij heeft in verschillende openbare apotheken in Noord-Nederland gewerkt en werkt momenteel als apotheker voor NControl en Leef.nl. Daarnaast is hij hoofdredacteur van een apothekersvakblad en is hij mede-oprichter van een scholingsinstituut voor inhalatiemedicatie. Hij heeft een brede kennis van de behandeling met geneesmiddelen van aandoeningen waarvoor u naar de huisarts gaat.

Uw privacy is in veilige handen. Leef.nl gaat discreet met uw vragen en gegevens om.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen