(Osteo)artrose bij honden

De termen osteoartrose en -artritis worden vaak door elkaar gebruikt, maar met beide wordt een degeneratieve aandoening van de gewrichten bedoeld. Deze aandoening zorgt voor vermindering van de kwaliteit van het gewrichtskraakbeen, een steriele ontsteking in het gewricht, botnieuwvormingen en osteofyten, oftewel uitstulpingen uit het bot op het gewrichtsoppervlak. Osteoartrose komt bij mensen ook veel voor en is, afhankelijk van het stadium, een pijnlijke aandoening.

Osteoartrose komt bij mensen ook veel voor en is, afhankelijk van het stadium, een pijnlijke aandoening.

Gewrichtsontsteking

Osteoartose kent oorzaken van buitenaf en oorzaken in het gewricht zelf. Van buitenaf zijn meestal trauma’s (breuken en verrekkingen van een gewricht) of verkeerde belasting (slijtage) de boosdoener. Oorzaken in het gewricht zelf zijn bijvoorbeeld heup- of elleboogdysplasie. Wat deze oorzaken gemeen hebben, is dat ze voor abnormale krachten op het gewrichtsoppervlak zorgen. Hierdoor ontstaat kraakbeenschade, die een steriele ontsteking in het gewricht (inclusief het kapsel) gaande houdt. Deze ontsteking zorgt op zijn beurt weer voor meer kraakbeenschade. Er ontstaat een vicieuze cirkel. Het lichaam reageert door nieuw bot te vormen op plekken in het gewricht waar veel wrijving optreedt.

Wat ziet u aan de hond?

  • kreupel zijn na rust; ook startkreupel genoemd
  • moeilijk opstaan en gaan liggen
  • pijnuitingen, piepen
  • stijf lopen
  • kreupel lopen

Diagnose

De diagnose osteoartrose wordt gesteld aan de hand van een orthopedisch (lichamelijk) onderzoek en een röntgenfoto. Bij het onderzoek let de dierenarts op een reactie of pijnuiting bij bewegen en aftasten van de gewrichten.

Behandeling

Helaas is genezing van osteoartrose niet mogelijk. Wel kan het leven van de hond zo pijnvrij mogelijk worden gemaakt. Meestal kunnen pijnstillers een heel groot verschil maken in de kwaliteit van leven. De pijnstillers die vaak worden voorgeschreven zijn op basis van meloxicam en carprofen. Dit zijn zogenaamde NSAID’s en ze hebben hetzelfde werkingsmechanisme als bijvoorbeeld aspirine. Het voedingssupplement glutamine/chondroitine heeft een positief effect op de gewrichten, doordat het de kwaliteit van de gewrichtsvloeistof verbetert. Tegenwoordig is er ook voer op de markt dat dit supplement bevat.

Overgewicht speelt een grote rol bij het ontstaan van artrose en belast de gewichten extra als er al artrose is. Daarom is het belangrijk uw hond goed op gewicht te houden. Een dieetvoer kan hierbij uitkomst bieden.



Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen