Osteoporose

 1. Botontkalking, niet alleen bij vrouwen na de overgang

  Botontkalking, niet alleen bij vrouwen na de overgang

  Osteoporose, ofwel botontkalking, staat bekend als een kwaal bij vrouwen na de overgang. Hoewel leeftijd en geslacht inderdaad de belangrijkste risicofactoren zijn voor het krijgen van botontkalking, zijn er ook een aantal andere oorzaken.

  Bij osteoporose wordt er meer bot afgebroken dan aangemaakt. Er zijn meer risicogroepen voor osteoporose dan alleen vrouwen na de overgang
  Lees meer »
 2. Verband tussen overgangsklachten en botontkalking

  Verband tussen overgangsklachten en botontkalking

  5 januari 2015 - Vrouwen die matige tot ernstige opvliegers en nachtelijk zweten ervaren tijdens de overgang blijken een lagere botdichtheid te hebben en lopen een grotere kans op het breken van een heup in vergelijking met vrouwen die eveneens in de overgang zijn, maar minder klachten ervaren. Dit blijkt uit de resultaten van een nieuw onderzoek.

  Overgang

  De overgang is de periode in het leven van een vrouw waarin het menstruatiepatroon verandert inclusief de eerste menstruatievrije jaren waarin er nog overgangsklachten optreden. Klachten tijdens de overgang, zoals een veranderend menstruatiepatroon, opvliegers en vaginale droogheid hangen rechtstreeks samen met de veranderingen in de hormoonspiegels in het bloed. In de eerste jaren na de overgang wordt ook het bot sneller afgebroken. Vrouwen hebben daardoor op latere leeftijd meer kans op botontkalking (osteoporose) dan mannen.
  Lees meer »
 3. Therapieontrouw, bij welke medicijnen komt dat vaak voor?

  Therapieontrouw, bij welke medicijnen komt dat vaak voor?

  Iedere dag medicijnen moeten gebruiken is niet voor iedereen even makkelijk. Daar zijn verschillende redenen voor. Sommige mensen vergeten het, terwijl anderen liever geen geneesmiddelen willen gebruiken uit angst voor de bijwerkingen. Niet iedereen die geneesmiddelen gebruikt doet dat daardoor op de manier die met de behandelend arts is afgesproken. Dit wordt wel therapieontrouw genoemd.

  Gevolgen van therapieontrouw

  Therapieontrouw heeft meestal tot gevolg dat de behandeling minder of niet effectief is. Hierdoor kan de aandoening waarvoor je wordt behandeld niet overgaan of onvoldoende onder controle komen. Dit kan er weer toe leiden dat uiteindelijk zwaardere of duurdere behandelingen moeten worden gegeven of nieuwe problemen ontstaan.

  Lees meer »
 4. Sterke botten na de overgang

  Sterke botten na de overgang

  Bij vrouwen wordt in de eerste jaren na de overgang het bot sneller afgebroken. Vrouwen hebben daardoor op latere leeftijd meer kans op botontkalking (osteoporose) dan mannen. Osteoporose geeft op zich geen klachten, maar zorgt wel voor een grotere kans op een botbreuk.

  Je kunt de kans op een botbreuk verminderen door:

  • voldoende te blijven bewegen;
  • gezond te eten met voldoende calcium (vier porties zuivel per dag of een supplement);
  • vallen te voorkomen;
  • vanaf de leeftijd van vijftig jaar (na de overgang) extra vitamine D te nemen.
  Lees meer »