Overmatig zweten door antidepressiva

Overmatig zweten, in medische bewoording hyperhidrosis genoemd, is een hinderlijke bijwerking die bij alle antidepressiva kan optreden. Vooral in de eerste weken van het gebruik is de kans vergroot. Zweten kan een behoorlijke belemmering zijn voor uw sociale leven. De stress die dit met zich mee kan brengen is niet bevorderlijk voor uw herstel.

Wat te doen tegen overmatig zweten?

Stoppen met het antidepressivum is meestal geen optie. Wél kan het soms helpen om over te stappen op een ander antidepressivum wanneer de transpiratieklachten onaanvaardbaar zijn. Het valt echter niet op voorhand te zeggen welk ander antidepressivum dan aangeraden moet worden. Tegen overmatig zweten en de hinderlijke transpiratiegeur kunnen voor de hand liggende adviezen worden gegeven als minder en liefst katoenen kleding dragen en het gebruik van deodorant en antitranspiratiemiddelen.

Antidepressiva

Antidepressiva behoren tot de meest gebruikte geneesmiddelen in ons land. In 2012 slikten bijna 1 miljoen Nederlanders gedurende korte of lange tijd antidepressiva. Er bestaan verschillende groepen antidepressiva. De belangrijkste zijn de serotonineheropnameremmers of SSRI’s, zoals paroxetine, citalopram en sertraline, en de tricyclische antidepressiva (TCA’s), zoals amitriptyline, nortriptyline en clomipramine. Deze middelen worden niet alleen voorgeschreven tegen depressieve klachten, maar ook bij angst, neuropathische pijn en enkele andere aandoeningen.

Alle producten voor 'Deodorant'


Bekijk producten (51)

Overstappen?

Hoewel overmatig zweten een bekende bijwerking is van de tricyclische antidepressiva, komt het ook bij de SSRI’s zeer regelmatig voor. In onderzoeken die zijn gedaan met paroxetine en fluoxetine werd door maar liefst 12 tot 30 procent van de patiënten melding gemaakt van (overmatig) zweten. De mate van voorkomen van deze bijwerking lijkt vooral te maken te hebben met de dosering. Op basis van de huidige kennis is het moeilijk aan te geven of het ene SSRI meer transpiratieklachten geeft dan het andere. De onderzoeken zijn vaak moeilijk met elkaar te vergelijken, omdat de omstandigheden waaronder de verschillende onderzoeken zijn gedaan, zoals het seizoen of land waarin het onderzoek heeft plaatsgevonden, nogal van invloed zijn op de bijwerking zweten.

Salie

Op patiëntenfora wordt regelmatig melding gemaakt van de goede werking van salie tegen overmatig zweten door antidepressiva. Salie (Latijnse plantnaam: Salvia officinalis) wordt ook veel gebruikt in middelen tegen transpiratieaanvallen in de overgang. Hoewel wetenschappelijk niet bewezen is dat salie echt helpt tegen zweetaanvallen, bestaat er geen bezwaar tegen het gebruik ervan in combinatie met antidepressiva.

Bron:

  • Puijenbroek van E.P., Wat is het mechanisme van de bijwerking transpiratie bij SSRI's en zijn er SSRI's die deze bijwerking minder hebben, Apothekers Vademecum 2006;7(1)

Alle producten voor 'Salie'

Bekijk alle producten >

Bijwerkingen van antidepressiva

Sinds het eerste SSRI (Prozac) op de markt kwam, zijn antidepressiva uit deze groep veelvuldig door artsen voorgeschreven, omdat ze minder bijwerkingen zouden geven dan de oudere tricyclische antidepressiva. Later bleek dat bijwerkingen niet minder vaak voorkwamen, maar anders waren. Zijn het bij de oude TCA's vooral duizeligheid, obstipatie, droge mond, wazig zien en transpireren, bij de moderne gaat het met name om misselijkheid, diarree, nervositeit, slapeloosheid, hoofdpijn en verhoogde bloedingsneiging. Gewichtstoename lijkt bij SSRI’s wat minder op te treden, maar seksuele klachten, zoals impotentie en vertraagde zaadlozing, juist wat meer.

De nieuwere antidepressiva geven niet minder bijwerkingen dan de oudere. Ze zijn alleen anders van aard.Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen