Zwanger worden; ovulatie bepalen

Als u zeker wilt weten wanneer uw vruchtbare moment is, kunt u een ovulatietest kopen. Een andere manier om de vruchtbare periode vast te stellen is door uzelf elke dag te temperaturen.

Ovulatie

Tijdens een ovulatie (of eisprong) komt een eicel vrij uit de eierstok die via de eileider naar de baarmoeder wordt getransporteerd. Dit gebeurt normaal gesproken elke maand. Dit is hét moment om zwanger te worden.

 

De eisprong vindt meestal plaats rond de veertiende dag van de menstruatiecyclus. Dit is geen garantie, want de exacte timing kan variëren per vrouw en kan daarbij van maand tot maand verschillen.

 

Na de ovulatie sterft de eicel snel af. Hij moet dus binnen een paar uur bevrucht worden om tot de ontwikkeling van een embryo te kunnen komen. Omdat het zaad van een man er even over doet om de eicel bereiken, is het zinloos om een dag na de eisprong te vrijen om zwanger te worden. Enkele dagen vóór de eisprong heeft wel zin, omdat zaadcellen enkele dagen in het lichaam van een vrouw kunnen blijven leven. Soms tot wel zes dagen.

Ovulatietest

Als u zeker wilt weten wanneer uw vruchtbare moment is, kunt u een ovulatietest kopen. Zo’n test meet de stijging van het LH-hormoon, dat alleen enkele dagen voor de eisprong in het lichaam aanwezig is. Een ovulatietest geeft dus de mogelijkheid om op het juiste moment seks te hebben, zodat het zaad op tijd bij de eicel kan zijn. Overigens is eindeloos vrijen zinloos, want het duurt gemiddeld 48 uur voordat de zaadvoorraad bij de man weer op peil is.

Alle producten voor 'Ovulatietesten'

Bekijk alle producten >

Temperaturen

Aan uw lichaam kunt u merken of de ovulatie (eisprong) nadert. Zo hebben sommige vrouwen last van milde buikkrampen. Daarnaast is er net voor de eisprong een toename van heldere afscheiding, die een beetje lijkt op rauw eiwit. Na de eisprong, wanneer de kans op een zwangerschap veel kleiner is, wordt de afscheiding troebel en plakkerig of verdwijnt helemaal. Een andere manier om de vruchtbare periode vast te stellen is door uzelf elke dag te temperaturen. Het liefste direct wanneer u ’s morgen opstaat en uw lichaam nog in rust is.

Alle producten voor 'Thermometers'

Bekijk alle producten >

Hoe kan ik het beste temperaturen?

U kunt uw temperatuur meten met een gewone koortsthermometer via de anus, mond of vagina. Meet voor de betrouwbaarheid elke keer op dezelfde manier. Begin met temperaturen op de eerste dag van de menstruatie. Neem een ruitjespapier waarop u elke dag de temperatuur invult en verbind de punten door een lijn, zodat er een grafiek zichtbaar wordt. Als u dit een paar maanden volhoudt, ontstaat er een goed overzicht van uw temperatuurverloop. Deze wordt namelijk iets (0,2°C) hoger als u ovuleert. Over het algemeen vindt de eisprong plaats in een periode van twee dagen voor de temperatuursverhoging tot een dag daarna. Seks op deze dagen vergroot de kans op een zwangerschap.

In ons assortiment vindt u de beste producten en adviezen voor de gezondheid van uw gezin.

Alle producten voor 'Moeder & Kind'


Bekijk producten (1381)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen