Paard

 1. Voedingssupplementen voor paarden

  Voedingssupplementen voor paarden

  Kan je paard ondersteuning gebruiken door middel van een voedingssupplement? Wat kunnen voedingssupplementen voor een paard betekenen? In de winkel en op het internet wordt je doodgegooid met het aanbod van voedingssupplementen voor paarden. Maar wat zijn voedingssupplementen eigenlijk en wat past bij een paard? Uiteindelijk wil iedereen een gezond en goed presterend paard. Het is aan jou om te bepalen op welke punten jouw paard ondersteuning kan gebruiken.

  Soorten supplementen

  Een voedingssupplement is een toevoeging aan het normale rantsoen met als doel tekorten van bepaalde voedingsstoffen aan te vullen. Een tekort kan ontstaan door zowel een ontoereikende voeding als door een verhoogde behoefte aan een bepaalde voedingsstof. Supplementen voor dieren die je vrij kunt kopen kunnen uitsluitend oraal, dus via de mond, toegediend worden. Voedingssupplementen zijn geen geneesmiddelen.

  Lees meer »
 2. Hoefproblemen bij paarden

  Hoefproblemen bij paarden

  De hoeven van het paard worden elke dag zwaar belast. Het is dan ook erg belangrijk dat de hoeven van het paard in goede conditie blijven. Hoefproblemen bij het paard door allerlei oorzaken komen heel vaak voor. Enerzijds door problemen met de kwaliteit van de hoef zelf, anderzijds door ziekten die elders in het lichaam spelen, maar tot uiting komen in de hoef, zoals hoefbevangenheid.

  Oorzaken hoefklachten

  De hoef is van binnenuit opgebouwd uit de lederhuid, de lamellen (die de lederhuid en de hoefschoen aan elkaar verbinden) en de hoornen hoefschoen. Een vermindering van de kwaliteit van het hoorn kan als resultaat hebben dat er scheuren en barsten in de hoef ontstaan. De hoef is dan vaak te droog. Het bijvoeren van een supplement op basis van biotine kan de kwaliteit van het hoorn aanzienlijk verbeteren. Roep de hulp van een hoefsmid in, hij kan het paard zo bekappen of beslaan dat er zo min mogelijk verdere schade optreedt.

  Beschadigingen van buitenaf, zoals nageltred of betrapping van de achterkant van de hoef (balbetrapping), kunnen aanleiding geven tot ontstekingen in de hoef en kreupelheid. De dierenarts en hoefsmid kunnen je helpen.

  Een scherp voorwerp dat door de zool van de hoef boort

  Lees meer »
 3. Hoesten bij paarden

  Hoesten bij paarden

  Een droog kuchje bij het rijden of juist heftige hoestbuien op stal? Hoesten is een symptoom dat veel verschijningsvormen kent. Hoesten is een afweerreflex dat wordt opgewekt in de bronchiën, luchtpijp, het strottenhoofd of de keel. Het kan verband hebben met overmatig slijm in de luchtwegen dat eruit gewerkt moet worden door de trilharen, schade door een ontsteking, maar ook getriggerd worden door een allergische reactie. Hoe dan ook is hoesten iets dat altijd verder onderzocht moet worden.

  Welke soort hoest?

  Hoesten kan op verschillende momenten voorkomen en er zijn verschillende manieren waarop het paard hoest. De dierenarts wil waarschijnlijk graag weten hoe de hoest klinkt en wanneer het optreedt.

  Het paard kan af en toe kuchen of hoestbuien krijgen. Klinkt het als een droge hoest of juist vochtig en heb je het idee dat het paard iets ophoest? Heeft het paard ook neusuitvloeiing? En koorts? Misschien hoest het paard vaker op stal of juist wanneer je begint met rijden?

  Lees meer »
 4. Schurft bij paarden

  Schurft bij paarden

  Schurft bij het paard is een aandoening die gelukkig niet al te vaak voorkomt in Nederland. Infectie met schurftmijt hangt vaak samen met een verminderde weerstand door andere ziekten, ondervoeding of verwaarlozing. Paarden met veel behang aan de onderbenen zijn hierop de uitzondering, zij hebben bovengemiddeld vaak schurft aan de onderbenen, doordat het haar een milieu vormt waar de mijt zich graag ophoudt.

  Infectie met schurftmijt hangt vaak samen met een verminderde weerstand door andere ziekten, ondervoeding of verwaarlozing.
  Lees meer »
 5. Zomereczeem bij paarden

  Zomereczeem bij paarden

  Elk voorjaar en elke zomer een opengeschuurde manenkam en staart, vaak tot bloedens toe. Dit wil niemand zien bij zijn paard, maar helaas komt het erg veel voor. Zomereczeem (of staart- en maneneczeem) wordt veroorzaakt door een allergie tegen het speeksel van de muggensoort Culicoides. De meeste gevallen van zomereczeem zien we bij Welsh pony’s, IJslanders en Friezen. Dat er een erfelijke factor speelt is dus geen verrassing. Het is heel moeilijk te voorspellen welke dieren wel of geen eczeem zullen ontwikkelen.

  In najaar en winter verdwijnt het eczeem volledig, omdat de mug dan niet actief is.
  Lees meer »
 6. Spat bij paarden

  Spat bij paarden

  Osteoartrose in het spronggewricht (de tarsus) van het paard wordt spat genoemd. Het spronggewricht is analoog aan de enkel van de mens, dit betekent dat het hetzelfde is opgebouwd maar in iets andere verhoudingen. In het spronggewricht zitten een aantal grote (scheenbeen en pijp) en kleinere botten. De beweging die je ziet als het paard het been buigt, komt grotendeels uit het talocruraal gewricht. Er zitten echter nog drie kleinere gewrichten onder het talocruraal gewricht, die je vanaf de buitenkant van het paard niet ziet bewegen. Dit zijn zogenaamde ‘low motion joints’. Deze drie gewrichten absorberen de schokken die ontstaan wanneer het paard loopt. Ze bevinden zich recht boven elkaar met een laagje kraakbeen in de ruimtes ertussen. Door erfelijke aanleg, of door abnormale belasting van het kraakbeen dat tussen deze gewrichten zit, kan het kraakbeen gaan slijten. Het wordt platgedrukt en kan uiteindelijk zo dun worden dat er bot-op-bot-contact ontstaat. Dit is ontzettend pijnlijk. Op de plekken waar het bot elkaar raakt breekt het bot af en op de randen van het gewrichtsoppervlak ontstaat nieuw bot (haken). Deze veranderingen aan het bot ziet men ook terug op röntgenfoto’s.

  Lees meer »
 7. Artrose bij paarden

  Artrose bij paarden

  Osteoartrose of artrose is een degeneratieve chronische ziekte van de gewrichten. Artrose is een pijnlijke aandoening waarbij de kwaliteit van het kraakbeen in het gewricht is aangetast. Bij artrose treden er meerdere problemen in het gewricht op, namelijk vermindering van de kwaliteit van het gewrichtskraakbeen, een steriele ontsteking in het gewricht, botnieuwvormingen en de vorming van osteofyten, ofwel uitstulpingen uit het bot op het gewrichtsoppervlak.

  Hoe ontstaat artrose?

  Artrose is het gevolg van een chronisch ontstekingsproces in het gewricht. Het kan beginnen door trauma of overbelasting van het gewrichtskraakbeen. Dit kan door een te zware of verkeerde training, maar ook door bijvoorbeeld trauma van de banden of andere blessures rondom het gewricht. Ook wordt het vaak gezien bij oudere paarden ten gevolge van kleine beschadigingen van het kraakbeen door slijtage.

  Wat deze oorzaken gemeen hebben is dat ze zorgen voor abnormale krachten op het kraakbeen op het gewrichtsoppervlak. Bij trauma wordt het gewricht bijvoorbeeld minder stabiel. Hierdoor ontstaat kraakbeenschade die een steriele ontsteking in het gewricht (inclusief kapsel en gewrichtsvloeistof)

  Lees meer »
 8. Schimmel bij paarden

  Schimmel bij paarden

  Schimmelinfecties behoren tot de meest voorkomende huidproblemen bij het paard. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen oppervlakkige en diepe infecties. In West-Europa komen diepe schimmelinfecties praktisch niet voor. Andere benamingen voor de oppervlakkige schimmelinfecties zijn ringworm of dermatophytose. De schimmels die bij paarden meestal problemen veroorzaken zijn die van de soort trichophyton en microsporum. Deze schimmels infecteren de haarzakjes op plekken waar kleine beschadigingen aan de huid ontstaan, bijvoorbeeld daar waar veel wrijving is of waar de huid erg vochtig is. Zoals onder het zadel.

  Schimmelinfectie herkennen

  Een schimmelinfectie begint als een klein plekje waar de haren overeind staan. Hierna ontwikkelen de karakteristieke ronde plekken waar het haar uitvalt en wat schilfering te zien is. De plekken kunnen redelijk lokaal blijven, maar in sommige gevallen breiden ze zich uit over grote gedeeltes van de huid. Het paard heeft enigszins afweer tegen schimmels, maar de effectiviteit van deze immuniteit kan per paard erg verschillen. Sommige paarden zijn er erg gevoelig voor. Deze paarden lijken makkelijker een schimmelinfectie op te lopen en er zijn grotere gedeeltes

  Lees meer »
 9. Mok bij paarden

  Mok bij paarden

  Vieze natte kootholtes met wondjes of juist droge korsten met kloven. Mok heeft veel verschijningsvormen en is eigenlijk een verzamelnaam voor huidontstekingen (dermatitis) aan het onderbeen met diverse achterliggende oorzaken. De naam mok definieert niet welke oorzaak er aan de huidreactie ten grondslag ligt. In ernstige gevallen kunnen paarden behoorlijk kreupel gaan lopen aan het aangetaste been.

  De meeste soorten dermatitis worden veroorzaakt of gecompliceerd door een bacteriële infectie.
  Lees meer »