We horen steeds vaker over parabenen, maar weet jij wat parabenen zijn? Parabenen is een verzamelnaam voor chemische stoffen die vaak worden toegevoegd aan verschillende verzorgingsproducten en cosmetica. Zo komen we parabenen tegen in veel producten die wij dagelijks gebruiken, zoals shampoo en handzeep, maar ook douchegel en tandpasta. Daarnaast worden parabenen gebruikt in verschillende voedingsmiddelen. Wat zijn parabenen precies? En welke functie hebben ze? 


Zijn parabenen veilig of niet?

Kun je parabenen veilig gebruiken of toch liever niet? Hoewel het gebruik van parabenen door de EU is goedgekeurd, wil je ze misschien toch liever vermijden. Parabenen worden namelijk wel in verband gebracht met verstoring van onze hormoonbalans. Daarnaast kunnen ze zorgen voor huidproblemen. Er zijn tegenwoordig genoeg producten te vinden die vrij zijn van parabenen, zoals een shampoo zonder sulfaten en parabenen. Ontdek alles over parabenen in dit blogartikel!

Wat zijn parabenen en waarom worden ze gebruikt?

Wat zijn parabenen eigenlijk precies? En waarvoor dienen parabenen? Parabenen is een verzamelnaam voor chemische stoffen die als basisstructuur parahydroxybenzoëzuur bevatten. Parabenen zijn synthetische conserveermiddelen die voornamelijk gebruikt worden voor huidverzorgingsproducten en cosmetica. Daarnaast worden ze gebruikt in medicijnen en schoonmaakmiddelen. Bovendien kunnen sommige levensmiddelen parabenen bevatten. 

 

De functie van parabenen

Waarom worden parabenen gebruikt? Parabenen zorgen ervoor dat producten beschermd worden tegen schimmels en bacteriën zodat ze langer houdbaar blijven. Parabenen verlengen dus de houdbaarheid van veel producten; ook als het product in contact komt met bijvoorbeeld licht of zuurstof. Zo kan het product thuis langer bewaard worden, maar ook als het nog in de winkel staat. 

 

Verschillende soorten parabenen

Er bestaan verschillende soorten parabenen en je kunt ze dan ook herkennen aan de verschillende benamingen. Veelvoorkomende soorten parabenen zijn: butylparaben, ethylparaben, methylparaben en propylparaben. Zo kun je ze dus herkennen als omschrijving op het etiket van producten. Daarnaast worden parabenen in voedingsmiddelen aangeduid met E-nummers, namelijk de E-nummers E214 tot en met E219. Dit zijn toegelaten stoffen door de EU. Toch kan het raadzaam zijn om parabenen liever te vermijden. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het gebruik van parabenen gezondheidsrisico's met zich meebrengt. 

Parabenen en gezondheid

Wat zijn de mogelijk negatieve effecten van parabenen op onze gezondheid? Parabenen worden ook wel hormoonverstorende stoffen genoemd waarvoor (zwangere) vrouwen en kinderen het meest kwetsbaar zijn. De mogelijk schadelijke effecten van parabenen worden waarschijnlijk pas na langdurig gebruik zichtbaar. Zo zou het gebruik mogelijk gevolgen kunnen hebben voor de vruchtbaarheid van het kind later in het leven.

 

Parabenen en onze huid

Parabenen zijn chemische stoffen die allergische reacties kunnen geven op de huid. De huid zou beschadigd kunnen raken. Daarnaast kan het verschillende huidproblemen geven, zoals roodheid en jeuk, maar ook eczeem. Het veelvuldig gebruik van parabenen zou ook psoriasis kunnen verergeren. Vooral de huid van baby’s en kleine kinderen is zeer kwetsbaar waardoor het gebruik van parabenen wordt vermeden. 

 

Parabenen in ons lichaam

Parabenen komen echter niet alleen in aanraking met onze huid, maar ze zullen doordringen in de huid waardoor ze ook in het lichaam terechtkomen. Ons lichaam zal parabenen echter niet kunnen herkennen en het willen afstoten. Het lichaam reageert hierop in de vorm van ontstekingen. Zo zouden parabenen bij langdurig gebruik kunnen leiden tot ontstekingen in het lichaam. Op termijn zou het zelfs de ontwikkeling van tumoren kunnen stimuleren.

 

Parabenen en de hormoonbalans

Parabenen worden ook wel hormoonverstoorders genoemd. Parabenen kunnen de hormoonbalans verstoren doordat ze een oestrogeen verhogende werking hebben. Oestrogeen is het vrouwelijk geslachtshormoon dat een rol speelt bij het ontwikkelen van borstkanker. Zo zouden parabenen kunnen leiden tot oestrogeendominantie wat het risico op het krijgen van borstkanker zou kunnen vergroten. Zo werden er eerder hoge concentraties parabenen aangetroffen in tumoren in borstweefsel.

 

Nog geen beleid in Nederland

Het gebruik van bepaalde parabenen is reeds verboden in Denemarken, Zweden en Frankrijk. Daarnaast worden in deze landen de kwetsbare groepen proactief geïnformeerd over de mogelijke gezondheidsrisico’s van het gebruik van parabenen. In Nederland is dit nog geen beleid, omdat er nog geen overtuigend bewijs is geleverd voor de relatie tussen hormoonverstorende stoffen, zoals parabenen en het ontstaan van bijvoorbeeld borstkanker.

Waar zitten parabenen in?

Als je parabenen liever wilt vermijden, is het goed om te weten welke producten parabenen bevatten. Zo kun je kiezen voor een alternatief product zonder parabenen, zoals een shampoo zonder sulfaten en parabenen. Er zijn ontzettend veel producten die parabenen kunnen hebben. Welke producten bevatten vaak parabenen?

 

Verzorging voor mannen, vrouwen, kinderen en baby’s

Verzorgingsproducten waar parabenen aan toegevoegd worden zijn producten voor zowel  haar als huid:

 • Shampoo; zelfs babyshampoo kan parabenen bevatten
 • Gezichtscrème
 • Bodylotion
 • Douchegel 
 • Handzeep 
 • Scheerschuim
 • Scheerolie
 • Aftershave 
 • Zonnebrand
 • Make-up, zoals mascara, oogschaduw of foundation

 

Huishoudelijke producten 

Parabenen worden ook veelvuldig toegevoegd aan verschillende huishoudelijke producten:

 • Afwasmiddel
 • Allesreiniger
 • Wasmiddel

 

Voedingsmiddelen

Parabenen worden ook toegevoegd om de houdbaarheid van levensmiddelen te verlengen. Parabenen vindt je dus met name in producten met een lange houdbaarheid, zoals:

 • Sauzen
 • Frisdrank
 • Soepen 

Andere producten waar je parabenen kunt aantreffen zijn bepaalde medicijnen en lijmproducten. 

Parabeenvrije producten

Als je het gebruik van parabenen liever helemaal wilt vermijden, zijn er gelukkig genoeg parabeenvrije producten verkrijgbaar. Parabeenvrije producten hebben vaak nog meer voordelen. Zo zijn deze producten vaak van hogere kwaliteit en is de samenstelling gebaseerd op het gebruik van natuurlijke grondstoffen. Het blijft wel altijd van belang om de ingrediëntenlijst nauwkeurig te lezen, want er kunnen andere chemische stoffen worden gebruikt als vervanger voor parabenen.

 

Natuurlijke huidverzorging

Kies zoveel mogelijk voor natuurlijke huidverzorging; kies jouw dagelijkse verzorgingsproducten zonder parabenen en kies hierbij voor een betrouwbaar en duurzaam merk, zoals Lavera. Zo heeft Lavera een ruim assortiment met parabeenvrije producten, zoals een shampoo zonder sulfaten en parabenen. Samengesteld met pure, natuurlijke ingrediënten die ook een voedende werking hebben voor huid en haar. Dat is met name belangrijk als je last hebt van een droge huid, bij vet haar of bij geverfd haar. Lavera zorgt er met een natuurlijk conserveringssysteem voor dat de producten toch houdbaar blijven zonder het gebruik van mogelijk schadelijke parabenen. 

Kortom, het gebruik van parabenen mag dan toegestaan zijn, het langdurig in aanraking komen met parabenen kan gezondheidsrisico’s hebben. Het wordt steeds vaker geadviseerd om parabeenvrije producten te gebruiken.