Er is veel aandacht voor parabenen in onder andere cosmetica. Parabenen is een verzamelnaam voor een groep chemische stoffen die allen als basisstructuur parahydroxybenzoëzuur hebben.
Wat zijn dit voor stoffen en zijn er risico's verbonden aan de blootstelling eraan?

Lees er hier alles over.

Wat zijn parabenen?

Parabenen is een verzamelnaam voor een groep chemische stoffen die allen als basisstructuur parahydroxybenzoëzuur hebben. Deze stoffen worden vrijwel alleen gebruikt als conserveermiddel in voornamelijk cosmetica en huidverzorgingsproducten, maar ook in geneesmiddelen, levensmiddelen en schoonmaakmiddelen.

Conserveer- of bewaarmiddelen verlengen de houdbaarheid van het product waarin ze zitten, door bederf als gevolg van bacteriën, schimmels en/of gisten tegen te gaan. Parabenen remmen met name de groei van schimmels, maar ook van bacteriën.

Vanwege het gebruik in onder andere levensmiddelen hebben parabenen verplicht een E-nummer. De E-nummers van de toegelaten stoffen uit de groep parabenen zijn E214 tot en met E219. Behalve de parabenen worden er ook wel andere stoffen als conserveringsmiddel gebruikt.

De risico's van parabenen

De veiligheid van parabenen is een onderwerp waar de meningen sterk over zijn verdeeld en dat de gemoederen van sommige mensen sterk bezighoudt. De Europese Unie, die de lijst met E-nummers opstelt, is op basis van onderzoek door de Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) van mening dat parabenen veilig zijn.
Van parabenen is een zwak oestrogeenachtige werking aangetoond

Bron:

  • Darbre PD, Aljarrah A, et al., Concentrations of parabens in human breast tumours, Appl Toxicol. 2004 Jan-Feb;24(1):5-13
Partijen die de veiligheid van parabenen betwisten baseren zich voornamelijk op een onderzoek van Philippa Darbre dat in 2004 is gepubliceerd in de Journal of Applied Toxicology. Darbre en haar onderzoeksgroep toonden aan dat parabenen in hoge concentraties konden worden gevonden in tumoren in borstweefsel. Omdat parabenen daarnaast een zwak oestrogeenachtige werking hebben en oestrogeen een rol speelt bij het ontstaan en de groei van borstkanker, werd gesuggereerd dat parabenen borstkanker zouden kunnen veroorzaken.
Ook de Wereldgezondheidsorganisatie WHO maakt zich zorgen over het gebruik van stoffen, die ook wel hormoonverstorende stoffen of Endocrine Disrupting Chemicals (EDC’s) worden genoemd. Met name zwangere vrouwen en kinderen worden door de WHO beschouwd als kwetsbare groepen, omdat een eventueel schadelijk effect van deze stoffen waarschijnlijk pas na vele jaren blijkt en mogelijk gevolgen heeft voor de vruchtbaarheid van een kind later in het leven.

Geen maatregelen in Nederland

Denemarken, Zweden en Frankrijk hebben al wettelijke stappen genomen om bepaalde EDC's te verbieden en kwetsbare bevolkingsgroepen pro-actief te informeren. In Nederland is dit nog geen beleid. Het ministerie van VWS en het RIVM zien geen aanleiding om in te grijpen. Men vindt het te vroeg voor maatregelen, omdat het overtuigende bewijs van de relatie tussen hormoonverstorende stoffen, waaronder parabenen, en een groter risico op onder andere borstkanker, nog niet is geleverd.

Parabeenvrije producten

Hoewel het overtuigende bewijs voor de risico's van parabenen nog niet is geleverd, kiezen steeds meer mensen voor het gebruik van producten die parabeenvrij zijn. biedt een ruime keuze aan parabeenvrije producten.