Parkinson en het beoefenen van hobby’s

Als ergotherapeut zie ik veel mensen met parkinson die vragen hebben over het niet meer kunnen uitvoeren van hun hobby’s. De ziekte van Parkinson grijpt hard in in het dagelijks leven en zeker de hobby’s worden hierin niet gespaard. En juist die hobby’s maken het leven zo leuk.

Parkinson en hobby’s

Wanneer de ziekte net gediagnosticeerd is, zijn mensen met de ziekte van Parkinson vaak nog wel in staat hun hobby’s lange tijd, al dan niet op een aangepaste manier, te blijven doen.

Hobby’s die te maken hebben met de fijne motoriek worden na verloop van tijd vaak moeilijker. U kunt bijvoorbeeld denken aan  breien of computerwerk, bijvoorbeeld het bedienen van een muis.

Soms is het ook een probleem met de concentratie waardoor bijvoorbeeld langere tijd achter elkaar  lezen niet meer lukt. Wandelen, fietsen en dansen kunnen vaak nog wel lange tijd uitgevoerd worden. Het golfen, waarbij veel torsie van de romp noodzakelijk is voor een goede ‘swing’ ,is vaak wel weer lastig.

Parkinson en hobby’s; hulp van de ergotherapeut

Wat ik het mooie van mijn vak vind, is dat ik een ‘kijkje in de keuken krijg’ van de hobby’s van mijn parkinson cliënten en daarbij mag gaan zoeken naar oplossingen zodat de hobby weer naar tevredenheid uitgevoerd kan worden.

Soms kan bijvoorbeeld een hobby als breien weer lukken als de breinaalden dikker zijn of als een breinaald aan de tafel gefixeerd wordt die de beperkte linker handfunctie overneemt.

Bij het computerwerk is het vaak zo dat het dubbelklikken op de muis en het sturen van de muis over het scherm moeilijker wordt. Er bestaan speciale aangepaste muizen waardoor het scrollen anders gebeurt en het dubbelklikken niet meer noodzakelijk is. Wat ik altijd adviseer aan mijn clienten is dat het ontzettend belangrijk is om hobby’s zo lang mogelijk uit te blijven voeren, zij het wellicht op een aangepaste manier. Verder helpt het in het verloop van de ziekte om een actieve levensstijl te hebben waarin veel fietsen en wandelen een belangrijk onderdeel is.

Op Leef.nl vindt u hulpmiddelen en zelfzorgmiddelen om het leven met Parkinson makkelijker te maken en bijkomende klachten te verminderen.

Alle producten voor 'Parkinson'


Bekijk producten (158)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen