Pijnbestrijding

 1. Zenuwpijn

  Zenuwpijn

  Wanneer een zenuw beschadigd raakt ontstaan er spontane prikkels en kortsluiting in de zenuw. Beschadiging kan optreden door lichamelijk letsel, verdrukking van de zenuw (zoals bij een hernia) of een ontsteking in de zenuw. Dit is de oorzaak van zenuwpijn. Neuropatische pijn en neuropathie zijn andere benamingen voor zenuwpijn.

  Bij zenuwpijn treden er pijnscheuten op in het gebied van de aangedane zenuw.
  Lees meer »
 2. Pijnstillers

  Pijnstillers

  Pijn is nuttig; het is een belangrijk alarmsignaal. Het waarschuwt ons dat er een verwonding, ontsteking of ziekte gaande is. Maar pijn is erg onaangenaam. De behandeling verschilt per soort pijn. Pijnstillers spelen hierbij een belangrijke rol.

  Pijnbestrijding met pijnstillers

  Lees meer »
 3. Pijnbestrijding tijdens de bevalling

  Pijnbestrijding tijdens de bevalling

  Het is niet anders; bevallen doet pijn. Elke bevalling is anders en elke vrouw gaat anders met pijn om. Misschien zie je op tegen de pijn tijdens de bevalling. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de pijn te verzachten. Zowel thuis als in het ziekenhuis.

  Pijnbestrijding bij thuisbevalling

  Thuis kan alleen pijnbestrijding worden gegeven als er geen medicijnen aan te pas komen. Dit kan met de geboorteTENS of alternatieve therapieën zoals acupunctuur of waterinjecties. Waterinjecties zijn injecties met water in de onderrug. In Zweden en in Canada wordt de waterprik al langer toegepast.

  Lees meer »