Pinda-allergie en notenallergie

Ongeveer een op de honderd tot tweehonderd mensen heeft een allergie voor pinda's en/of noten. Wat gebeurt er dan? En wat kunt u doen?

Pinda- en notenallergie

Na het eten van een voedingsmiddel dat (sporen van) eiwitten van pinda's en/of noten bevat, reageert het lichaam in geval van pinda- en/of notenallergie met een abnormale reactie van het afweersysteem. Onder noten worden verstaan, amandel, cashew, hazelnoot, kastanje, macademia, paranoot, pecannoot, pistache, pijnboompit en walnoot. Ook cosmetica kan oliën bevatten waarin pinda- of noteneiwit voorkomt.

De klachten die u kunt krijgen bij een pinda- en/of notenallergie zijn klachten van:

  • de huid (zoals uitslag, jeuk, zwelling);
  • het maag-darmstelsel (zoals braken, buikpijn, diarree, jeuk en zwelling in de mond-keelholte);
  • de luchtwegen (zoals hoesten, piepen, slijm, benauwdheid);
  • de bloedsomloop (zoals hartkloppingen, duizeligheid en flauwvallen).

Anafylactische reactie

Wanneer de reactie zeer heftig is en mogelijk levensbedreigend, wordt er gesproken van een anafylactische reactie. Pinda-allergie is een van de meest voorkomende oorzaken van een anafylactische shock. De pinda veroorzaakt de meeste reacties met een dodelijke afloop.

Wat te doen bij vermoeden van pinda- en/ of notenallergie?

Wanneer u denkt dat u of uw kind allergisch is voor pinda’s en/of noten, kunt u het beste contact op nemen met uw huisarts. De huisarts laat bij vermoeden van een allergie voor pinda’s of noten dit bevestigen in het ziekenhuis. Dan is het duidelijk of het noodzakelijk is dit allergeen te vermijden. De behandeling bij pinda- en/of notenallergie bestaat namelijk uit strikte dieetrichtlijnen. Ook is voorzichtigheid geboden bij het gebruik van cosmetische producten. Bovendien wordt er noodmedicatie voorgeschreven om een eventuele anafylactische reactie te doorbreken. Deze noodmedicatie moet u altijd binnen handbereik houden. Omdat de noodmedicatie slechts beperkt houdbaar is, is het aan te raden regelmatig de houdbaarheidstermijn te controleren. Het is verstandig uw omgeving te informeren over de allergie.

Kan ik over mijn pinda- en/of notenallergie heen groeien?

Pinda- en notenallergie komt ongeveer even vaak voor bij kinderen als bij volwassenen. Daarom werd lang gedacht dat ontwikkeling van gewenning (tolerantie) hiervoor niet mogelijk was. In onderzoeken is gebleken dat dit wel kan. Geschat wordt dat bij twintig procent van de mensen met een pinda-allergie gewenning ontstaat, tegen tien procent bij een notenallergie. Het is dus mogelijk om over een pinda- en/of notenallergie heen te groeien.

In ons assortiment vindt u producten speciaal bij allergie.

Alle producten voor 'Allergie'


Bekijk producten (390)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen