Plaveiselcelcarcinoom

 1. Met huidkanker in de zon

  Met huidkanker in de zon

  Met huidkanker in de zon

  Wanneer je huidkanker hebt, hoef je de zon niet helemaal te mijden. Huidkanker is wel een signaal dat je huid in het verleden vaker en/of langer aan UV-straling blootgesteld is geweest dan als veilig wordt beschouwd voor jouw huidtype. Hoe lang je in de zon kunt blijven, hangt af van je huidtype en de zonkracht. Meer informatie hierover vind je hier. Voor alle mensen geldt het advies een zonbeschermingsproduct te gebruiken dat bij jouw huidtype past en verstandig te zonnen. Zorg er in ieder geval voor dat je huid niet verbrandt.

  Verschillende typen huidkanker

  Huidkanker wordt onderscheiden in verschillende typen.

  • Het basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende, maar minst kwaadaardige vorm en kan bijna altijd worden genezen. Overmatige blootstelling aan UV-straling in het verleden is de belangrijkste risicofactor. Bij bijna de helft van de mensen bij wie een basaalcelcarcinoom is weggehaald, wordt binnen vijf jaar opnieuw één of meerdere basaalcelcarcinomen ontdekt, op een andere plaats.
  • Plaveiselcelcarcinoom is de tweede meest voorkomende vorm van huidkanker. Deze vorm ontstaat meestal op plaatsen waar de huid ooit door de zon
  Lees meer »
 2. Huidproblemen na transplantatie

  Huidproblemen na transplantatie

  Een transplantatie betekent vaak een levenslange behandeling met medicijnen die afstoting tegengaan. Deze medicijnen kunnen huidproblemen veroorzaken.

  Een transplantatie is een ingrijpende gebeurtenis in iemands leven. Niet alleen moet het verder leven met een orgaan of lichaamsdeel dat van iemand anders is geweest mentaal worden verwerkt. Ook betekent een transplantatie in veel gevallen een levenslange behandeling met medicijnen die de afstoting van het getransplanteerde orgaan moeten tegengaan. Deze medicijnen kunnen bijwerkingen geven, waaronder huidproblemen.
  Lees meer »
 3. De belangrijkste vormen van huidkanker

  De belangrijkste vormen van huidkanker

   

  In 14 procent van alle nieuw ontdekte gevallen van kanker gaat het om huidkanker. Daarmee is huidkanker de meest voorkomende kankersoort. Huidkanker kan in verschillende vormen voorkomen.

  Lees meer »