Preconceptiezorg

 1. Zwangerschap en medicijngebruik

  Zwangerschap en medicijngebruik

  Mag ik mijn medicijnen tijdens de zwangerschap doorgebruiken?

  Van sommige geneesmiddelen is het bekend dat ze schadelijk kunnen zijn voor het ongeboren kind, anderen zijn veilig en kunnen zonder problemen door de aanstaande moeder worden gebruikt. Wanneer niet bekend is of een geneesmiddel schadelijk is voor het ongeboren kind, kan het het beste niet gebruikt worden door zwangere vrouwen. Soms kan het niet anders. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer er sprake is van een chronische ziekte zoals diabetes mellitus of epilepsie. De medicatie moet dan zo ingesteld of veranderd worden, dat het risico voor het ongeboren kind zo klein mogelijk is. De arts zal altijd een afweging moeten maken tussen de risico’s van het niet of anders behandelen van een vrouw en de risico’s voor het ongeboren kind.

  Overleg op tijd

  De vraag of je jouw geneesmiddel mag doorgebruiken tijdens de zwangerschap is dus heel belangrijk. Overleg hierover met je arts of apotheker, het liefst ruim voordat je zwanger bent! De eerste weken van de zwangerschap is de

  Lees meer »
 2. Preconceptiezorg

  Preconceptiezorg

  Wat is preconceptiezorg?

  Preconceptiezorg is zorg die begint vóór (pre) de bevruchting (conceptie). Dit is niet alleen belangrijk wanneer er sprake is van bijzondere omstandigheden, zoals een erfelijke aandoening in de familie of een eerder kind met een aangeboren aandoening, maar voor iedereen die zwanger wil worden. Het doel is mensen met een kinderwens te informeren over risico’s die vermeden kunnen worden, zodat zij in een zo goed mogelijke gezondheid aan een zwangerschap beginnen.

  Foliumzuursuppletie verhoogt de folaatstatus van de moeder. Een lage folaatstatus van de moeder is een risicofactor voor het ontstaan van een open ruggetje bij de zich ontwikkelende foetus.
  Lees meer »