Preferentiebeleid

 1. Merkloze medicijnen

  Merkloze medicijnen

  Het kan voorkomen dat je jouw vertrouwde medicijn in een andere verpakking krijgt. Het is begrijpelijk dat je je hier zorgen over kunt maken. We zetten daarom de belangrijkste vragen en antwoorden hierover voor je op een rij.

  Waarom krijg ik alweer een andere verpakking medicijnen?

  Dit kan verschillende redenen hebben. Twee veel voorkomende redenen zijn:

  a. Je verzekeraar heeft een ander merk als voorkeursmerk aangewezen. Bij meerdere merken van hetzelfde medicijn bepalen sommige zorgverzekeraars periodiek welk merk wordt vergoed. Daardoor kan het voorkomen dat je regelmatig moet overstappen op een ander merk medicijn en dus vaker van verpakking moet wisselen.

  b. Er zijn leveringsproblemen bij de fabrikant. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een voorkeursmerk zo vaak wordt afgeleverd, dat het niet meer leverbaar is. Dan worden wij gedwongen je een ander merk mee te geven. Ook productieproblemen kunnen de

  Lees meer »
 2. Waarom krijg je soms een andere verpakking?

  Waarom krijg je soms een andere verpakking?

  Je gebruikt al jaren dezelfde medicijnen, maar ineens zie je een ander doosje met een andere naam op de verpakking. Geen paniek: je krijgt echt hetzelfde medicijn, alleen anders verpakt. Wij leggen je graag uit waarom dat af en toe voorkomt.

  Welke oorzaken?

  Als je medicijn vervangen wordt door een medicijn met een andere verpakking, een andere naam en/of een ander uiterlijk van de tabletten, dan noemen we dat ‘substitutie’. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk:

  Lees meer »
 3. Meldpunt problemen met merkloze medicijnen

  Meldpunt problemen met merkloze medicijnen

  1 september 2014 - De meeste zorgverzekeraars bepalen tegenwoordig welk merkloos geneesmiddel de apotheek aan hun verzekerden moet leveren. Dit doet de verzekering om de kosten voor geneesmiddelen te verlagen. In de praktijk blijkt dat zowel patiënten als apothekers hier nog wel eens problemen door ondervinden. Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) start in de tweede week van september een meldactie om deze problemen, het zogenoemde preferentiebeleid, in kaart te brengen.

  Vragenlijst

  Via een vragenlijst op de website www.meldpuntmedicijnen.nl kunnen gebruikers van merkloze geneesmiddelen aangeven of het wisselen van geneesmiddelen omdat dit moest van de zorgverzekeraar tot problemen heeft geleid. De meldactie is niet zozeer bedoeld om te onderzoeken of de wisseling lastig was, maar met name of het heeft geleid tot bijvoorbeeld verkeerd gebruik, een andere werking of bijwerkingen.

  Lees meer »