Prikkelbare Darm Syndroom

 1. Behandelmogelijkheden prikkelbare darm syndroom

  Behandelmogelijkheden prikkelbare darm syndroom

  Bij het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is de beweeglijkheid van de darm chronisch verstoord. De bewegingen gaan te snel of juist te langzaam. Het meest kenmerkende symptoom is zeurende, krampende of stekende buikpijn. Verder is er vaak sprake van een afwijkend ontlastingspatroon met verstopping en diarree.

  Medicijnen op recept zijn vaak matig effectief bij het prikkelbare darm syndroom
  Lees meer »
 2. Prikkelbare Darm Syndroom

  Prikkelbare Darm Syndroom

  Het prikkelbare darm syndroom (PDS) wordt ook wel spastische darm of spastisch colon genoemd en in het Engels Irritable Bowel Syndrome of IBS. Bij PDS is de beweeglijkheid van de darm chronisch verstoord. De bewegingen gaan te snel of juist te langzaam. Zeker 8 procent van de Nederlanders, maar waarschijnlijk meer, kampt met deze klachten. Van de patiënten is driekwart vrouw.

  Lees meer »
 3. Pepermuntolie effectief bij klachten prikkelbaredarmsyndroom

  Pepermuntolie effectief bij klachten prikkelbaredarmsyndroom

  12 november 2013. Naar eigen zeggen heeft één op de 5 á 6 vrouwen en een iets lager percentage van de mannen in Nederland met regelmaat of altijd last van het prikkelbaredarmsyndroom ofwel IBS. Het syndroom veroorzaakt langdurig klachten als buikpijn en ontlastingsproblemen. Een oorzaak kan niet worden gevonden en een goede behandeling ontbreekt. Volumevergrotende laxeermiddelen kunnen bij verstoppingsklachten enige verlichting geven, evenals een vezelrijk dieet. Voor ernstige pijn door krampen worden soms krampremmende middelen (spasmolytica) zoals mebeverine en butylscopolamine voorgeschreven.
  Lees meer »