Prostaatkanker

 1. Melatonine vermindert mogelijk prostaatkankerrisico

  Melatonine vermindert mogelijk prostaatkankerrisico

  27 januari 2014 Melatonine is een hormoon dat ’s nachts in het donker door onze pijnappelklier wordt aangemaakt en dat onder andere ons slaap-waak ritme regelt. Te weinig aanmaak van melatonine kan leiden tot inslaapstoornissen en slapeloosheid. Naast de invloed op onze slaap heeft melatonine tal van andere effecten. Vermoedelijk speelt het ook een beschermende rol bij het ontstaan van bepaalde soorten kanker

  Onderzoek

  Lees meer »
 2. Het voorkomen van prostaatkanker

  Het voorkomen van prostaatkanker

  Kanker aan de prostaat staat op de vijfde plaats van de meest voorkomende kankersoorten in Nederland. Bij mannen is het echter de meest voorkomende soort. Er is inmiddels veel bekend over het verband tussen leefstijl en het risico op kanker.
  Lees meer »
 3. Prostaatproblemen

  Prostaatproblemen

  De prostaat is een orgaan dat alleen bij mannen voorkomt. Vroeg of laat krijgen vrijwel alle mannen prostaatklachten. Kanker is de meest bedreigende.

  Wat is de prostaat?

  De prostaat is een klier die bij de man vlak onder de blaas om de urinebuis heen zit. De prostaat bevindt zich naast het laatste deel van de darm (rectum) en kan via de anus gemakkelijk voor onderzoek worden bevoeld (rectaal toucher). De functie van de prostaat is het toevoegen van een licht alkalische melkachtige vloeistof aan het sperma. De alkalische prostaatvloeistof neutraliseert de zure omgeving in de vagina, waardoor het sperma langer in leven blijft. De prostaatvloeistof wordt uitgedreven met de eerste delen van het ejaculaat, samen met de zaadcellen. De zaadcellen worden hierdoor beweeglijker, hebben een langere levensduur en een betere bescherming van het genetisch materiaal (DNA). De prostaat voorkomt door samentrekking dat er sperma in de blaas kan stromen.
  Lees meer »
 4. De diagnose prostaatkanker

  De diagnose prostaatkanker

  Kanker aan de prostaat staat op de vijfde plaats van de meest voorkomende kankersoorten in Nederland. Bij mannen is het echter de meest voorkomende soort. Jaarlijks krijgen ruim 11.000 Nederlandse mannen de diagnose prostaatkanker.

  PSA

  Prostaatkanker geeft in een vroeg stadium vrijwel nooit klachten. Een minderheid van de patiënten heeft last van moeilijk kunnen plassen of bloed in de urine. Bij de meeste mannen wordt de diagnose prostaatkanker dan ook vermoed op basis van een verhoogd PSA en/of een afwijkend rectaal toucher. PSA staat voor Prostaat Specifiek Antigeen en is een eiwit dat meer wordt aangemaakt bij een hogere activiteit van de prostaat.

  Lees meer »
 5. De behandeling van prostaatkanker

  De behandeling van prostaatkanker

  De behandeling van prostaatkanker is met name afhankelijk van of er wel of geen uitzaaiingen zijn. In veel gevallen wordt ervoor gekozen (nog) niet te behandelen. Zeker wanneer er geen sprake is van klachten kan deze keuze gemaakt worden.
  Lees meer »