Prostaatproblemen

De prostaat is een orgaan dat alleen bij mannen voorkomt. Vroeg of laat krijgen vrijwel alle mannen prostaatklachten. Kanker is de meest bedreigende.

Wat is de prostaat?

De prostaat is een klier die bij de man vlak onder de blaas om de urinebuis heen zit. De prostaat bevindt zich naast het laatste deel van de darm (rectum) en kan via de anus gemakkelijk voor onderzoek worden bevoeld (rectaal toucher). De functie van de prostaat is het toevoegen van een licht alkalische melkachtige vloeistof aan het sperma. De alkalische prostaatvloeistof neutraliseert de zure omgeving in de vagina, waardoor het sperma langer in leven blijft. De prostaatvloeistof wordt uitgedreven met de eerste delen van het ejaculaat, samen met de zaadcellen. De zaadcellen worden hierdoor beweeglijker, hebben een langere levensduur en een betere bescherming van het genetisch materiaal (DNA). De prostaat voorkomt door samentrekking dat er sperma in de blaas kan stromen.

Prostaatklachten

Op oudere leeftijd krijgen veel mannen last van een goedaardige vergroting van de prostaat. Deze aandoening wordt Benigne Prostaat Hyperplasie (BPH) genoemd. Door deze vergroting kan de prostaat gaan drukken op de urinebuis, waardoor het plassen moeilijker gaat. Deze plasklachten worden ook wel Lower Urinary Tract Symptoms (LUTS) genoemd

 

Voor de klachten zijn diverse geneesmiddelen op recept verkrijgbaar, die enige verbetering van de plasklachten geven. Daarnaast zijn er zelfzorgmiddelen waarvan een verbetering van de plasklachten geclaimd wordt. Producten die bèta-sitosterol (pompoenzaad of Curcubita pepo) en/of zaagbladpalm (Serenoa repens) bevatten zijn het beste onderzocht. In sommige onderzoeken geven deze middelen een verbetering van de plasklachten.

Alle producten voor 'behoud van een normale prostaatfunctie'

Bekijk alle producten >

Prostatitis

Een prostaatklacht die ook op jongere leeftijd kan voorkomen is prostatitis. Dit is een bacteriële ontsteking van de prostaat. Klachten bij prostatitis kunnen een branderig gevoel bij het plassen, koorts, koude rillingen, abnormale drang om te plassen en pijn (tussen de anus en de balzak of laag in de rug) zijn. Een acute ontsteking van de prostaat wordt net zoals een urineweginfectie met antibiotica behandeld.

Prostaatkanker

Kanker aan de prostaat staat op de vijfde plaats van de meest voorkomende kankersoorten in Nederland. Bij mannen is het echter de meest voorkomende soort. Jaarlijks krijgen ruim 11.000 Nederlandse mannen de diagnose prostaatkanker. De meeste van hen zijn zestig jaar en ouder. Veel meer mannen hebben echter prostaatkanker zonder het te weten. Er wordt wel gedacht dat alle mannen uiteindelijk prostaatkanker krijgen, als ze maar oud genoeg worden, maar dat de meeste mannen niet door prostaatkanker sterven. Prostaatkanker groeit langzaam, maar het kan wel uitzaaien. Vaak zijn dit uitzaaiingen naar de botten of naar de lymfeklieren.Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen