Reizen met geneesmiddelen

 1. Alles wat je moet weten over reizen met het vliegtuig

  Het is bijna zomervakantie! Misschien stap jij binnenkort wel in het vliegtuig naar een zonnige bestemming. Het kan soms best spannend zijn om een vliegreis te maken. Zeker als je alleen bent of nooit eerder hebt gevlogen. Wil jij weten hoe je je het beste voorbereid op een reis in het vliegtuig? Lees dan snel verder.

  Hoe werkt reizen met het vliegtuig

  Op je boarding pass kun je zien in welke vertrekhal jij kunt inchecken. Bij de incheckbalie laat je je ticket en je paspoort zien. Als je ruimbagage hebt, dan wordt deze hier gewogen en ingenomen. Daarna ga je door naar de controle. Hier controleert de douane of niemand iets meeneemt wat niet is toegestaan. Alles wat je bij je draagt wordt hier gescand en gecontroleerd. Lees van tevoren goed wat wél mee mag en wat niet. Na de controle kun je door naar de gate waar je vlucht vertrekt of je neust nog wat rond in de taxfree winkeltjes.

  Alles bij elkaar kan het een tijdje duren voordat je overal doorheen bent. Zeker in de zomer, als er veel mensen met het vliegtuig reizen. Zorg er daarom voor dat je op tijd aanwezig bent, zodat je rustig uit kunt zoeken waar je heen moet. In principe staat alles goed aangegeven, dus de weg wijst zich vanzelf!

  Inpaklijst vliegvakantie

  Maak een checklist voor je vliegvakantie. Zo weet je zeker dat je niets belangrijks vergeet. Zonder een paspoort of ID-kaart of je boarding pass kom je niet heel ver. Check dit dus liever een keer te vaak, dan een keer te weinig! Ook is het voor een vliegvakantie verstandig om een setje schone kleding en ondergoed mee te nemen in je handbagage. Mocht er iets gebeuren met je bagage, dan heb je altijd wat bij je. Dat geldt ook voor je dagelijkse medicijnen. Let er wel op dat je, indien nodig, een verklaring van je arts meeneemt voor je medicijnen.

  Geneesmiddelen mee op reis

  Niet alle geneesmiddelen mag je zomaar meenemen in het vliegtuig. Voor geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen, heb je bijvoorbeeld

  Lees meer »
 2. Goed voorbereid op reis

  Goed voorbereid op reis

  Een goede voorbereiding is altijd belangrijk als je op vakantie gaat. Het zorgt voor een rustige, zorgeloze vakantie. Hier lees je alles wat je moet doen voordat je op vakantie gaat. Wat moet je bijvoorbeeld doen als je op reis gaat naar een land met tijdverschil en je medicijnen gebruikt?

  Vaccinaties

  Als je op vakantie wilt gaan naar een tropisch gebied, moet je waarschijnlijk gevaccineerd worden. In veel tropische landen zijn de hygiënische omstandigheden minder goed dan je gewend bent. Hierdoor loop je meer risico om een infectieziekte op te lopen. Een vaccinatie beschermt je hier tegen. Het verschilt per land en werelddeel welk vaccin je nodig hebt. Ook de lengte van je reis en het soort reis heeft invloed op welke vaccinaties worden aangeraden. Voor een goede voorbereiding is het belangrijk om je ten minste twee maanden van te voren te laten informeren. Je kunt hiervoor een reisadvies vragen bij jouw gespecialiseerde apotheker, huisarts of bij de GGD.

  Zonnebrandcrème

  Een zonnebrandcrème is onmisbaar als je op vakantie gaat. Neem voldoende zonnebrandcrème mee, want het wordt aangeraden om jezelf elke dag grondig en meerdere keren per dag in te smeren. Kies hierbij een zonnebrandcrème die bescherming biedt tegen UVB én UVA-straling. Als je op wintersport gaat wordt het aangeraden om een zonnebrandcrème op oliebasis te gebruiken. Een zonnebrandcrème op oliebasis kan namelijk niet op je huid bevriezen. Een middel op waterbasis wordt juist aangeraden wanneer je op zonvakantie gaat. Gebruik zonnebrandmiddelen met een SPF van ten minste 30.

  Vergeet je EHBO doos niet!

  In bepaalde landen is het verplicht om een EHBO-doos in de auto te hebben. Je weet maar nooit wanneer je het nodig hebt, daarom is het belangrijk om een EHBO-doos in je auto te bewaren. Als je graag op wint

  Lees meer »
 3. Geneesmiddelen mee op reis en de Opiumwet

  Geneesmiddelen mee op reis en de Opiumwet

  In veel landen is het bezit en gebruik van opiaten verboden. Wanneer je geneesmiddelen gebruikt die onder de Opiumwet vallen, kun je die niet zomaar naar het buitenland meenemen.

  Welke geneesmiddelen vallen onder de Opiumwet?

  De Opiumwet bevat twee lijsten met middelen die eronder vallen. De complete en actuele lijsten kun

  Lees meer »
 4. Alles over antidepressiva

  Alles over antidepressiva

  Wanneer een depressieve periode ondanks psychotherapie onvoldoende verbetert of wanneer het een ernstige depressie betreft, kunnen er als aanvulling op de therapie antidepressiva worden voorgeschreven.

  Antidepressiva

  Er zijn verschillende groepen antidepressiva beschikbaar. Antidepressiva worden grofweg onderverdeeld in de oudere tricyclische antidepressiva (zoals amitriptyline), de modernere serotonineheropnameremmers (zoals citalopram, fluoxetine en paroxetine) en overige middelen. De keuze van de arts voor een bepaald middel hangt af van uw eventuele andere aandoeningen, eventuele andere geneesmiddelen die je gebruikt,

  Lees meer »