Reumatoide artritis

 1. Tandenpoetsen tegen reuma

  Tandenpoetsen tegen reuma

  6 november 2014 - Goed poetsen en regelmatig flossen voorkomt gaatjes, dat weet iedereen. Minder bekend is dat een goede mondverzorging ook het risico op reumatoïde artritis (RA) verlaagt. Internist en reumatoloog Liesbeth Brouwer van de afdeling Reumatologie en Klinische Immunologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen heeft aanwijzingen dat ernstige tandvleesontsteking, ofwel parodontitis, een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van reumatoïde artritis.

  Reumavoorspellers

  Om de vraag te beantwoorden waarom de ene persoon wel en de andere persoon geen reuma krijgt, onderzoekt de afdeling van Brouwer zogenaamde reumavoorspellers. Dit zijn antistoffen in het bloed die wijzen op een groter risico op reuma. De gegevens van het onderzoek zijn afkomstig uit het onderzoeksprogramma LifeLines, een grootschalig bevolkingsonderzoek onder ruim 165 duizend inwoners van Noord-Nederland.

  Erfelijkheid en roken zijn bekende risicofactoren voor het ontwikkelen van RA. De mondgezondheid blijkt echter ook een belangrijke rol te spelen. Kort geleden is ontdekt dat mensen

  Lees meer »
 2. Medicijnen bij reumatoïde artritis veilig

  Medicijnen bij reumatoïde artritis veilig

  Sinds enkele jaren wordt reumatoïde artritis niet meer afwachtend en voorzichtig behandeld, maar vanaf het begin agressief. Deze nieuwe benadering voorkomt vergroeiingen aan de gewrichten beter. De vraag is of deze behandeling niet met méér bijwerkingen gepaard gaat? Een nieuw literatuuronderzoek door reumatologen uit het AMC, waarbij reumapatiënten jarenlang geobserveerd zijn, bevestigt dat medicijnen voor de behandeling van reumatoïde artritis redelijk veilig in gebruik zijn.
  Lees meer »
 3. Alternatieve behandelingsmogelijkheden bij reuma

  Alternatieve behandelingsmogelijkheden bij reuma

  Veel mensen met een reumatische aandoening hebben wel eens alternatieve middelen geprobeerd. Wat is er bekend over de werking van deze middelen?
  Lees meer »
 4. Sporten met reumatoïde artritis

  Sporten met reumatoïde artritis

  Er wordt aangeraden dat volwassenen dagelijks minstens een half uur matig intensief bewegen op minimaal vijf dagen per week. Maar hoe zit dat wanneer je reumatoïde artritis hebt? Is dit dan ook goed voor je en waar moet je op letten?

  Bewegen met reumatoïde artritis

  Bij mensen met reumatoïde artritis (RA) kunnen sportieve activiteiten het beste onder deskundige begeleiding worden uitgevoerd. Door goed gedoseerde lichaamsbeweging kan de spierkracht worden vergroot en bewegingsbeperking geheel of gedeeltelijk voorkomen worden. Je gewrichten mogen echter niet overbelast worden en na de activiteiten mag je je niet langdurig vermoeid voelen. Het kan zijn dat je tijdens of na het sportief bewegen iets meer last van pijn in je gewrichten hebt. Dit hoeft niet verkeerd te zijn. Echter, de pijn mag niet langer dan één dag na de training blijven bestaan.

  Lees meer »
 5. Reumatoïde artritis

  Reumatoïde artritis

  Reumatoïde artritis geeft pijn en stijfheid, meestal zowel links als rechts in dezelfde gewrichten. De aandoening begint vaak in de gewrichten van de handen, maar later raken ook andere gewrichten ontstoken. De stijfheid in de gewrichten wordt vaak in de loop van de ochtend minder.

  Ontstekingsziekte

  Lees meer »
 6. Wat is reuma?

  Wat is reuma?

  Reuma is een verzamelnaam voor meer dan honderd aandoeningen van het bewegingsapparaat, die niet zijn veroorzaakt door een ongeluk of val. Het bewegingsapparaat bestaat uit de gewrichten, gewrichtsbanden, spieren en pezen.

  Hoe vaak komt reuma voor?

  Niet alleen ouderen krijgen reuma, ook bij jongere mensen kan het voorkomen. Reuma komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. In Nederland hebben bijna 2 miljoen mensen een reumatische aandoening. Dit aantal gaat waarschijnlijk nog toenemen, omdat mensen steeds ouder worden en er steeds meer
  Lees meer »