Reutelen

Kort voor het overlijden is bij de helft tot driekwart van de mensen sprake van reutelen. Reutelen wordt ook wel de ‘death rattle’ genoemd. Naasten kunnen hier erg van schrikken en vinden het soms lastig om aan te horen.

Wat is reutelen?

Wanneer iemand stervende is en te zwak om effectief te kunnen hoesten of slikken blijft er slijm in het hogere ademhalingsstelsel achter. Wanneer hier lucht langs stroomt bij het ademen is het gevolg een rochelende geluid. De persoon zelf is zich niet bewust van deze hoorbare ademhaling en zal er waarschijnlijk niet onder lijden. Naasten kunnen hierdoor denken dat iemand het benauwd heeft en zijn soms bang dat diegene zal stikken. Reutelen is echter geen teken van ademnood.

Wat te doen bij reutelen?

Een goede lichaamshouding kan helpen bij reutelen. Leg de persoon op de zij, mits deze houding comfortabel en haalbaar is. Hierdoor kan het opgehoopte slijm worden afgevoerd.

Inname van minder of juist meer vocht heeft geen zin. Wanneer het reutelen niet reageert op de zijligging en het voor u te belastend is om aan te horen, zijn medicijnen een optie. Hiermee wordt de aanmaak van slijmgeremd.

Medicijnen bij reutelen

De volgende medicijnen worden toegepast: scopolaminebutyl  per injectie of infuus, scopolamine via de huid (pleister) of atropine oogdruppels onder de tong.

Deze middelen kunnen bijwerkingen hebben. Een droge mond en urineretentie (niet kunnen plassen) komen vaak voor en ook sufheid, hallucinaties en onrust is mogelijk.Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen