Rodehond (Rubella)

Rodehond is een besmettelijke infectieziekte veroorzaakt door het rubellavirus. Rodehond komt in Nederland nauwelijks meer voor. Het is in 1974 opgenomen in het Rijksvaccinatie-programma, sinds 1987 in combinatie met bof en mazelen (BMR-vaccin).

Wat is rodehond?

Rodehond komt meestal bij kinderen voor. Het wordt overgebracht van mens op mens door besmette speekseldruppeltjes bij bijvoorbeeld hoesten en niezen. Rodehond verloopt over het algemeen goedaardig, herstel treedt in de regel spontaan binnen enkele dagen op. Besmetting met het rubellavirus kan ook zonder ziekteverschijnselen verlopen. Rodehond kan vooral ernstige gevolgen hebben voor het nog ongeboren kind; spontane abortus of afwijkingen (het zogenaamde congenitale rubellasyndroom: doof, blind, geestelijke achterstand, hartafwijkingen).

De symptomen van rodehond

Beginnende symptomen zijn algehele malaise, lichte temperatuurstijging en geïrriteerd oogbindvlies. Typisch is de lymfklierzwelling achter de oren. Na twee dagen ontstaan op het gezicht en in de hals rood-roze vlekken van maximaal drie millimeter diameter. De uitslag verspreidt zich binnen een paar uur over het hele lichaam en verdwijnt na een dag of drie. De klieren kunnen soms nog enkele weken gezwollen blijven. Bij ouderen kinderen en volwassenen kunnen gewrichtsklachten voorkomen.

Wat te doen wanneer uw kind rodehond heeft?

  • Verzorg het kind als bij een flinke verkoudheid.
  • Geef het veel te drinken.
  • Meld op school of de crèche dat uw kind rodehond heeft. Zo zijn andere ouders gewaarschuwd voor een mogelijke besmetting.
  • Uw kind hoeft niet thuis te blijven als het zich goed voelt.

Rodehond is besmettelijk één week vóór het verschijnen van de uitslag tot twee weken erna. Na besmetting duurt het ongeveer twee weken voordat een kind ziek wordt.

In welke gevallen kunt u beter naar de huisarts gaan?

Rodehond is een aangifteplichtige aandoening. Neem contact op met de huisarts wanneer u denkt dat uw kind rode hond heeft. Vrouwen in de eerste helft van de zwangerschap die niet tegen rode hond zijn ingeënt en de ziekte niet hebben doorgemaakt, moeten bij een mogelijke besmetting direct contact opnemen met de huisarts.

Welke geneesmiddelen kunnen worden gebruikt bij rodehond?

Er zijn geen medicijnen tegen rodehond. U kunt uw kind zo nodig paracetamol geven om het ziektegevoel te verminderen. Wanneer de huid erg jeukt, kunt u bij de apotheek een anti-jeuk lotion kopen. Ongeboren vruchten die rode hond oplopen kunnen niet in de baarmoeder behandeld worden.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen