Roken in de overgang; een teer onderwerp

Als u nog in de overgang gaat komen, als u al in de overgang bent of als u de overgang al achter de rug hebt; stoppen met roken heeft gelukkig in elke levensfase zin! U zult zich misschien afvragen wat stoppen met roken dan precies voor u kan opleveren in de verschillende fases van de overgang.

Vervroegde overgang

Als u rookt komt u gemiddeld twee tot drie jaar eerder in de overgang dan wanneer u niet zou roken. Roken heeft namelijk een negatieve invloed op de aanmaak van oestrogeen. Hoe meer u rookt, hoe sneller dit proces verloopt. Vervroegd in de overgang komen vergroot het risico op het krijgen van verschillende aandoeningen.

Ook versterkt roken alle klachten die u kunt krijgen tijdens de overgang. Vrouwen die tien jaar voor de overgang stoppen met roken, blijken bijna 90 procent minder kans te hebben op een vervroegde overgang dan vrouwen van dezelfde leeftijd die blijven roken. Stoppen met roken helpt u minder snel en gezonder de overgang in te gaan.

Groter risico door vervroegde overgang op:

  • hart & vaatziekten
  • diabetes
  • ziekte van Alzheimer
  • botontkalking (osteoporose)
  • vroegtijdige huidveroudering

Twee keer zoveel opvliegers door het roken!

Tijdens de overgang

Opvliegers en nachtzweten zijn de meest bekende klachten tijdens de overgang en worden ook vaak als de meest hinderlijke klachten ervaren. Als u rookt heeft u twee keer zoveel opvliegers en nachtzweten als wanneer u niet zou roken. Dit zorgt voor een minder goede nachtrust. Een minder goede nachtrust kan zorgen voor oververmoeidheid, minder goede prestaties op het werk en meer prikkelbaarheid in de overgang. Dat is erg jammer, zeker omdat u in de overgang vaak ‘grootverbruiker’ bent van uw eigen lichaamsenergie en een goede nachtrust extra van belang is.

De menopauze

De menopauze is het einde van de vruchtbare periode van de vrouw. U bereikt de menopauze eerder als u rookt en u vergoot de periode van het lopen als gezondheidsrisico’s zoals hierboven genoemd.

Bent u in de overgang en rookt u, dan loopt u een hoger risico om uw tanden te verliezen dan een vrouw die nooit heeft gerookt. Mogelijk vergroot roken na de menopauze ook uw risico op het krijgen van hormoongevoelige tumoren, zoals borstkanker en baarmoederhalskanker1.

Stoppen met roken heeft altijd zin!

Bron:

  • 1) Brand J.S., Chan M.F., et al., Cigarette Smoking and Endogenous Sex Hormones in Postmenopausal Women, J Clin Endocrinol Metab 2011;96(10):3184–3192

Goed door de overgang met onze producten en adviezen.

Alle producten voor 'Overgang'


Bekijk producten (233)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen