Schildklier

 1. Overgangsklachten of een schildklieraandoening?

  Overgangsklachten of een schildklieraandoening?

  Schildklieraandoeningen komen regelmatig voor bij vrouwen boven de 50 jaar. Hoe weet je of de klachten het gevolg zijn van de overgang of door je schildklier komen?

  Onderscheid maken tussen schildklier- en overgangsklachten

  Er zijn maar weinig symptomen die heel specifiek wijzen op een

  Lees meer »
 2. Te snel werkende schildklier: hyperthyreoïdie

  Te snel werkende schildklier: hyperthyreoïdie

  Wat doet de schildklier?

  De schildklier is een klier die aan de voorkant van je hals, onder je adamsappel zit. De schildklier maakt vanuit onder andere jodium uit uw voeding het hormoon thyroxine, ook wel T4 genoemd, aan en geeft het af aan het bloed. Thyroxine speelt een belangrijke rol in je lichaam; het is onder andere van belang bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel, het metabolisme van vetten en de hartfrequentie. Voor de aanmaak van thyroxine wordt de schildklier aangestuurd door de hypofyse en de hypothalamus in de hersenen. Hierdoor bevindt de hoeveelheid schildklierhormoon zich normaal gesproken binnen nauwe grenzen.

  Wat gebeurt er bij een te snel werkende schildklier?

  Wanneer de schildklier te snel werkt, spreekt men van hyperthyreoïdie. Er komt te veel schildklierhormoon in je bloed terecht. Een te snel werkende schildklier komt minder vaak voor dan een te traag werkende schildklier. In Nederland hebben ruim 130.000 mensen een te snel werkende schildklier. Omdat het schildklierhormoon betrokken is bij vele lichaamsfuncties, kan dit diverse gevolgen hebben. De meeste symptomen van hyperthyreoïdie zijn vrij algemeen, waardoor het soms lang duurt voordat bij klachten aan

  Lees meer »
 3. Hypothyreoïdie, een te traag werkende schildklier

  Hypothyreoïdie, een te traag werkende schildklier

  De schildklier is een belangrijk orgaan. Een te traag werkende schildklier kan leiden tot vele lichamelijke klachten. Een te traag werkende schildklier wordt hypothyreoïdie genoemd.

  Wat doet de schildklier?

  De schildklier is een klier die aan de voorkant van je hals, onder je adamsappel zit. De schildklier

  Lees meer »