Schimmelinfecties bij chemotherapie

Een behandeling met chemotherapie kan zorgen voor een tijdelijke vermindering van uw weerstand. Hierdoor bent u extra gevoelig voor infecties, zoals een verkoudheid of een blaasontsteking. Ook schimmelinfecties komen vaker voor bij mensen die met chemotherapie worden behandeld.

Een verhoogde gevoeligheid voor schimmelinfecties in een veel voorkomende bijwerking van chemotherapie

De invloed van chemo op de weerstand

Chemotherapie heeft tot doel kwaadaardige kankercellen in uw lichaam op te ruimen. De meeste middelen die als chemotherapie worden gebruikt hebben helaas ook bijwerkingen op uw gezonde cellen. De reden waarom chemotherapie toch met name werkt tegen de kankercellen is omdat kankercellen snel delende cellen zijn en chemotherapie vaak aangrijpt in het celdelingsproces.

Bijwerkingen van chemotherapie treffen daarom vaak de gezonde lichaamsweefsels die óók snel delend zijn, zoals uw slijmvliezen en uw beenmerg. In het beenmerg vindt de aanmaak van bloedcellen plaats. Chemotherapie kan de aanmaak van nieuwe bloedcellen dus verminderen. Minder rode bloedcellen kan leiden tot kortademigheid en vermoeidheid. Minder witte bloedcellen betekent een verminderde afweer tegen infecties door virussen, bacteriën en schimmels.

Schimmel- en gistinfecties

Schimmels en gisten behoren tot dezelfde hoofdgroep micro-organismen, die meestal wordt aangeduid als ‘fungi’. Waar wordt gesproken over een schimmelinfectie kan de verwekker dus ook een gist zijn. Infecties met schimmels of gisten kunnen op vele plaatsen in het lichaam voorkomen. Inwendige ofwel systemische infecties kunnen zeer ernstig verlopen, maar komen gelukkig minder vaak voor. Mensen met een sterk verminderd afweersysteem, zoals mensen met kanker die chemotherapie krijgen en mensen met een hiv infectie, zijn de belangrijkste risicogroep.

Schimmelinfecties van de huid en/of de slijmvliezen komen vaker voor. Met name de voeten, de keel en de vagina kunnen gemakkelijk worden geïnfecteerd bij mensen met een verminderde weerstand.

Schimmelinfecties van de nagels van vingers of tenen komen ook regelmatig voor en vormen vooral een cosmetisch probleem. In de volksmond wordt dit wel een kalknagel genoemd. Deze infecties zijn vrij hardnekkig en behandeling duurt lang.

Behandeling

Inwendige schimmelinfecties worden met antischimmelmiddelen op recept behandeld. Meestal zijn dit tabletten of in ernstige gevallen via een infuus in het ziekenhuis. Ook hardnekkige schimmelnagels en steeds terugkerende vaginale schimmelinfecties worden vaak met antischimmel geneesmiddelen op doktersrecept behandeld. Schimmelinfecties in de keel, die soms voorkomen bij mensen die bepaalde inhalatiemedicijnen gebruiken, worden behandeld met een mondgel of mondspoeling met antischimmelwerking. Deze middelen moeten ook op recept worden voorgeschreven.
Tegen schimmelinfecties van uw huid kunt u zelf veel doen. Heeft u een infectie aan uw voeten of tenen, dan is het ten eerste belangrijk deze goed droog te houden. Droog uw voeten goed af na het baden of douchen, vooral tussen de tenen. Gebruik talkpoeder om uw voeten droog te houden en draag elke dag schone (katoenen) sokken. Was uw sokken op 60 graden om schimmelsporen te doden. Behandel de schimmelinfectie met een speciale antischimmelcrème. Om achtergebleven sporen van schimmel in uw schoenen te doden, kunt u uw schoenen behandelen met antischimmel talkpoeder. Belangrijk is dat u blijft doorbehandelen tot twee weken nadat de verschijnselen van de infectie verdwenen zijn. De infectie kan anders gemakkelijk weer terugkeren.
Vaginale schimmelinfecties kunt u ook goed zelf proberen te voorkomen en eventueel behandelen met antischimmel geneesmiddelen speciaal voor vaginaal gebruik.

Alle producten voor 'Vaginale schimmel'

Bekijk alle producten >
Kalknagels, ofwel een schimmelinfectie van de nagels, kan een zeer hardnekkig probleem zijn. U kunt eerst proberen de infectie te behandelen met geneesmiddelen die u op de nagel kunt aanbrengen. Blijkt dit na verloop van tijd onvoldoende werkzaam, neem dan contact op met uw huisarts. Deze kan antischimmelmiddelen op recept voorschrijven. Omdat geneesmiddelen moeilijk en langzaam in de nagel doordringen, moet een nagelinfectie vaak langdurig worden behandeld om te genezen.

Alle producten voor 'schimmelinfectie nagel'

Bekijk alle producten >

In ons assortiment vindt u tips en adviezen voor klachten die bij de behandeling van kanker kunnen optreden.

Alle producten voor 'Kanker'


Bekijk producten (118)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen