School

 1. Met astma naar school

  Met astma naar school

  De vakantie is voorbij en de scholen beginnen weer. Wanneer je kind astma heeft, maak je jezelf nu misschien extra zorgen. Want hoe zal het op school gaan met de astma van je kind?

  Een kind met astma

  Een kind met astma heeft het benauwd. Meestal komt dit plotseling op in de vorm van een astma-aanval. De klachten ontstaan omdat de luchtwegen van het kind overgevoelig reageren op prikkels zoals rook, huisstofmijt, huisdieren, graspollen, mist, parfum of inspanning. In Nederland zijn er 115.000 kinderen met de diagnose astma. Dit betekent dat er in elke schoolklas wel een of twee kinderen met astma zitten. Hieronder

  Lees meer »
 2. Concentratie op school

  Concentratie op school

  In een klas gebeurt van alles; iemand stelt een vraag, een ander gaat naar de wc of achterin zit een stel kinderen te kletsen. Sommige kinderen kunnen zich daar goed voor afsluiten en doen trouw hun werk, terwijl het bij andere kinderen ten koste gaat van hun concentratie.

  Veel indrukken en prikkels

  Er zijn kinderen die er van nature moeite mee hebben om lang stil te zitten en een korte spanningsboog hebben. Meestal kan een dergelijk kind zich moeilijk concentreren en is snel afgeleid. Doordat er op school veel indrukken en prikkels zijn, is het voor een druk kind vaak best moeilijk
  Lees meer »
 3. Uitgerust naar school

  Uitgerust naar school

  Na een heerlijke vakantie waarin kinderen vaak wat later naar bed gaan, is het tijd om weer meer regelmaat in het slaappatroon van je kind te brengen. Waarom is dit belangrijk? En hoeveel slaap heeft een kind nodig?

  Waarom is slaap zo belangrijk?

  Voor zowel volwassenen

  Lees meer »
 4. Faalangst en naar school

  Faalangst en naar school

  Is je kind op school erg zenuwachtig voor een proefwerk, sportwedstrijd of spreekbeurt? Wellicht is hier sprake van faalangst.

  Wat is faalangst?

  Iemand met faalangst is bang om tekort te schieten of om niet te voldoen aan verwachtingen van zichzelf of anderen. Hierdoor ontstaat stress en gespannenheid in situaties waarin de afloop onzeker is. Op school zou dit bijvoorbeeld voor een proefwerk, sportwedstrijd of spreekbeurt kunnen zijn. Faalangst kan negatief maar ook positief uitpakken.
  Lees meer »