Smaakstoornis

 1. Smaakstoornis door geneesmiddelen

  Smaakstoornis door geneesmiddelen

  Sommige geneesmiddelen kunnen een verstoring van de smaak geven. Zeker wanneer je het geneesmiddel langdurig moet gebruiken kan dat erg vervelend zijn. Om welke geneesmiddelen het gaat en wat je eraan kunt doen lees je hier.

  Welke geneesmiddelen veroorzaken smaakstoornissen?

  Er is een groot aantal geneesmiddelen dat smaakveranderingen of smaakverlies als bijwerking kan geven. Hoe dit in zijn werk gaat, is meestal niet bekend. Enkele voorbeelden van geneesmiddelgroepen waarbij smaakstoornissen relatief vaak voorkomen zijn:
  Lees meer »
 2. Plaatselijke bijwerkingen van bestraling

  Plaatselijke bijwerkingen van bestraling

  Helaas is het nauwelijks te voorkomen dat ook gezonde cellen schade oplopen door de bestraling. Hierdoor kun je ook last krijgen van bijwerkingen. Van welke bijwerkingen je last kunt krijgen, hangt sterk samen met het bestraalde gebied.

  Bijwerking: Een droge mond

  Wanneer je wordt bestraald in het hoofd-halsgebied kunnen je speekselklieren worden geraakt. Daardoor zal er minder speeksel worden geproduceerd en kun je last krijgen van een droge mond. De gevolgen van een droge mond kun je beperken met speekselvervangers. Dit zijn speciale vloeistoffen in de vorm van een bevochtigingsgel of -verstuiver.

  Lees meer »
 3. Bijwerking van bestraling: Verminderd smaak- en reukvermogen

  Bijwerking van bestraling: Verminderd smaak- en reukvermogen

  Tijdens bestraling wordt het erfelijk materiaal (DNA) in de kankercellen vernietigd. Helaas lopen soms ook gezonde cellen schade op. Bestraling in het hoofd-halsgebied kan hierdoor leiden tot het verminderen of zelfs verdwijnen van smaak en reuk.

  Geen trek

  Veel mensen
  Lees meer »