Spataderen tijdens de zwangerschap

Spataderen zijn bloedvaten die door de huid schijnen. Eén op de vier mensen krijgt spataderen. Ze komen het meest voor in de benen en iets vaker bij vrouwen dan bij mannen. Tijdens de zwangerschap is de kans op het ontwikkelen van spataderen groter.
Spataderen op een been
Spataderen op een been

Erfelijkheid

De hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap en de druk van de groeiende baarmoeder die de terugstroom van het bloed uit de aderen in de benen naar het hart bemoeilijkt kunnen spataderen bevorderen.

Het wel of niet krijgen van spataderen is voor een groot deel erfelijk bepaald. U kunt het ontstaan van spataderen proberen te voorkomen door lang stilzitten of -staan te vermijden. Als u voor uw werk lang moet staan, probeer er dan voor te zorgen dat u tussendoor regelmatig kunt bewegen. Wanneer u lang moet zitten, kunt u de druk in de aderen verminderen door de benen bijvoorbeeld op een krukje te leggen.

Spataderen herkennen

Oppervlakkige spataderen zijn goed waar te nemen. Ze zien eruit als dunne, blauwpaarse, kronkelende lijnen, maar soms ook als grotere gezwollen vaten met knobbels. De meeste mensen met spataderen hebben geen klachten, maar het kan dat men last heeft van een zwaar, vermoeid gevoel in de benen, jeuk of pijn. De onderbenen kunnen gezwollen zijn, doordat vocht wordt vastgehouden. Dit gebeurt meestal na lang stilzitten of staan. De oorzaak van vocht vasthouden in de benen is dat de terugstroom van bloed vanuit uw benen naar uw hart minder wordt. Door de stuwing kan de huid van uw onderbenen rood en schilferig worden (eczeem) of verkleuren. Soms ontstaat er op het onderbeen een wond die slecht geneest. Dit wordt ook wel een ‘open been’ genoemd. Wanneer de spatader ontstoken is, ontstaat er een rode, gezwollen, pijnlijke, harde streng op de plek van de spatader.

Steunkousen

Steunkousen kunnen klachten door spataderen, bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap, verminderen en het verergeren van spataderen tegengaan. De elastische kousen bevorderen door de druk de terugstroom van bloed naar het hart. Het is belangrijk dat u de goede maat draagt; de kousen moeten strak om uw benen zitten. Ook moeten de kousen voor een goede werking elke dag vanaf het opstaan tot het slapengaan gedragen worden. Elke zes tot negen maanden moeten de elastische kousen vervangen worden, omdat het elastiek dan te slap is geworden. Met name het uittrekken van steunkousen kan moeite kosten. Het is gemakkelijker als uw partner, een familielid of vriend u daarbij helpt.

Regelmatig bewegen

Verder wordt aangeraden regelmatig te bewegen, zoals fietsen, wandelen of zwemmen. Dit kan klachten zoals vermoeidheid in de benen helpen verminderen. Hoewel het niet bewezen is, wordt vermoed dat dit de verergering van spataderen zou kunnen tegengaan. Wanneer uw kuitspieren in beweging zijn, bevordert dit de terugstroom van bloed naar het hart.

Steunkousen en een droge huid

Een droge huid kan geïrriteerd raken of jeuken door het dragen van steunkousen. Het kan helpen minder heet te douchen, minder vaak zeep te gebruiken bij het wassen en de benen voor het naar bed gaan in te smeren met een vette crème. Als de crème echter ’s morgens niet helemaal ingetrokken is, moet u deze verwijderen voordat u de steunkousen aantrekt. De crème kan het elastiek namelijk aantasten.

Naar de huisarts

Spataderen hoeven meestal niet behandeld te worden. Wanneer u klachten heeft, zoals jeuk, pijn, een moe of zwaar gevoel in de benen, of wanneer u ze er erg storend uit vindt zien, dan kunt u een afspraak maken met uw huisarts. Er bestaan een aantal verschillende behandelingen tegen spataderen. Zo kunnen kleine tot middelgrote spataderen worden dichtgespoten. Er wordt dan een vloeistof in de ader gespoten, en vervolgens wordt hij met een drukverband dichtgedrukt. Soms moet na de behandeling een tijdje een elastische kous gedragen worden. De behandelde spataderen zouden na twee weken niet meer zichtbaar moeten zijn. Het nadeel van deze behandeling is dat de kans dat de spataderen terugkomen groot is. De spataderen kunnen ook worden ingespoten met een schuim in plaats van vloeistof. Dan is de kans dat ze terugkomen kleiner.

Er bestaan een aantal verschillende behandelingen tegen spataderen.

Opereren

Een andere mogelijkheid is een operatie. Dit is alleen mogelijk bij kleine spataderen. De operatie gebeurt onder narcose of na verdoving met een ruggenprik. Daarna moet nog ten minste zes tot acht weken een steunkous gedragen worden. De kans dat de spataderen terugkomen is klein. Bij lasertherapie of radiofrequentie ablatie wordt onder plaatselijke verdoving een draad in de spataderen ingebracht, die hitte afgeeft. Daardoor schroeit de ader dicht. De kans dat de spataderen binnen drie jaar terugkomen is klein, maar over de werking op lange termijn is niet veel bekend. Bij ambulante flebectomie wordt een sneetje in de huid gemaakt bij een spatadertrosje. Het trosje wordt rondgedraaid, waardoor het bloedvat zichzelf dichtdraait. Daarna wordt het losgetrokken.

In ons assortiment vindt u de beste producten en adviezen voor de gezondheid van uw gezin.

Alle producten voor 'Moeder & Kind'


Bekijk producten (1444)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen