Sporten en voeding

Is het nu juist goed of niet goed om te eten voor, tijdens en na het sporten. En wat kunt u dan het beste eten? Twee derde van de mensen beoefent een sport en dat is belangrijk, want sport speelt een belangrijke rol in het verminderen van overgewicht. Het aantal mensen dat voldoet aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen, dus minstens vijf dagen per week matig intensief bewegen, neemt nog steeds toe. Ondanks het voorkomen van blessures blijken mensen die sporten gezonder te zijn dan mensen die niet sporten. Als u gaat sporten waar kunt u dan wat betreft voeding het beste op letten?

Tegelijkertijd sporten en verteren van voeding kan maag- of darmklachten veroorzaken

Tijdig eten en drinken

De stofwisseling moet ’s morgens eerst op gang komen om het lichaam te voorzien van voldoende energie om te kunnen sporten, daarom is het belangrijk om niet op een nuchtere maag te gaan sporten. Tegelijkertijd sporten en verteren van voeding kan maag- of darmklachten veroorzaken. Om dit te voorkomen is het raadzaam om twee uur voor het sporten niet meer te eten. Na de inspanning is het verstandig om binnen twee uur voldoende te eten en te drinken. Gebruik bij voorkeur een maaltijd die rijk is aan eiwit en koolhydraten om de voorraden van het lichaam weer aan te vullen. Drink bij de maaltijd om het vochtverlies te compenseren.

Vocht

Tijdens het sporten is het belangrijk om voldoende te drinken. Het lichaam bestaat voor ongeveer 52 tot 63 procent uit water. U verliest een deel daarvan via urine, transpiratie en uitgeademde lucht. Door de inspanning komt er warmte vrij en om te voorkomen dat de lichaamstemperatuur te hoog wordt, gaat u transpireren waardoor het lichaam weer afkoelt. Als u sport in een warme omgeving is er zelfs nog meer vocht nodig. Op het moment dat u dorst krijgt, dat wil zeggen als u de dorstprikkel voelt, hebt u te weinig gedronken. Door intensief sporten kan de dorstprikkel verdwijnen, dus drink ook als u geen dorst hebt. Drink bij voorkeur water. Bij sporten die langer dan een uur duren kan worden gekozen voor een sportdrank. Kies dan voor een hypotone of isotone sportdrank. Van hypotone en isotone sportdranken is de concentratie koolhydraten en zout lager dan of vergelijkbaar met die van lichaamsvocht, waardoor het gemakkelijk kan worden opgenomen. Het vochtverlies moet eerst worden aangevuld door het gebruik van water, sportdrank of vruchtensap voordat alcohol wordt geconsumeerd. Alcohol heeft namelijk een negatief effect op het herstelvermogen van het lichaam.

Voedingsstoffen

Er zijn geen tekorten te verwachten als er een goede, gevarieerde voeding wordt gebruikt. Soms kan een tekort aan vitamines ontstaan. Meestal is het voldoende om een supplement te gebruiken dat dan 100 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) levert. Meestal staat dit op de verpakking vermeld. Bij wedstrijdsporters is het advies om gebruik te maken van supplementen die door het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT) getest zijn. Doordat sommige supplementen dopinggeduide stoffen bevatten die onbedoeld leiden tot een positieve dopingcontrole, is het raadzaam om dit te controleren middels het overzicht dat door de NZVT hiervoor speciaal is opgesteld.

Alle producten voor 'Sportvoeding & -drank'


Bekijk producten (64)

Wedstrijdsport

Wedstrijdsporters zijn atleten die minimaal drie keer per week gedurende minimaal één à twee uur trainen. Voor wedstrijdsporters gelden in sommige gevallen aangepaste richtlijnen. Als er door de langdurige fysieke inspanningen maag- of darmstoornissen optreden, die leiden tot een afname van het prestatievermogen, kan het raadzaam zijn om een sportdiëtist te raadplegen.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen