Sporten met diabetes type 2

Er wordt aangeraden dat volwassenen dagelijks minstens een half uur matig intensief bewegen op minimaal vijf dagen per week. Juist voor mensen met diabetes is dit een goed idee. Hieronder wordt leggen wij u uit waarom dat zo is en waar u op moet letten.

De voordelen van meer bewegen bij diabetes type 2

Naast de positieve effecten van beweging op uw bloeddruk, cholesterol, botdichtheid en psychosociaal functioneren (hoe sociaal u bent) zijn de volgende effecten van belang voor uw diabetes:

  • Door regelmatig bewegen verbetert de werking van insuline. Dit kan soms betekenen dat u minder tabletten nodig hebt.
  • Regelmatig bewegen is een uitstekende manier om uw gewicht onder controle te krijgen en te houden. Ook gewichtsvermindering verbetert de werking van insuline.
  • De bloedsomloop wordt gestimuleerd. Dit kan latere diabetesklachten voorkomen.

Tip

Diabetes type 2 voorkomen? Door lichamelijk actief te zijn hebt u een 35 tot 50 procent kleinere kans op het ontwikkelen van diabetes type 2, dan wanneer u niet actief bent.

Alle producten voor 'Glucose meten'


Bekijk producten (30)

Zelfcontrole en zelfregulatie

Wanneer u gaat sporten is zelfcontrole en zelfregulatie belangrijk. Tijdens het bewegen verbruikt u glucose. Hoe langer en vooral ook hoe intensiever u beweegt, hoe meer glucose u verbruikt. Bovendien zal door de inspanning  ook de insulinegevoeligheid verbeteren. Een verhoogd risico op een hypoglykemie is het gevolg. Met behulp van een bloedglucosemeter en/of strips kunt u zelf uw bloedglucosewaarde bepalen (zelfcontrole). Bij een verhoging  of verlaging  van lichamelijke inspanning zult u uw voeding en/of insulinedosis/aantal tabletten moeten aanpassen (zelfregulatie).

Symptomen van hypoglykemie zijn: bleekheid, zweten, moeheid, trillen, duizeligheid en wazig zien.

Een hypo voorkomen

Als u een hypo voelt aankomen moet u even stoppen om iets te eten of drinken. Zorg er voor dat u altijd snel opneembare suikers  zoals  GlucoTabs of Hypiofit (dextrose-oplossing) bij u hebt. Het is verstandig uw begeleider en medesporters  te vertellen dat u diabetes heeft, zodat ze niet in paniek raken en weten wat ze moeten doen als u  onverwachts uw bewustzijn zou verliezen door een hypo.

Of u vooraf extra koolhydraten moet nemen, is afhankelijk van de hoogte van uw bloedglucose voor aanvang van het sporten. Is de bloedglucose te laag voor de inspanning? Neem dan extra koolhydraten (zie tabel). Is de bloedglucosewaarde hoger dan 16 mmol/l? Dan is het niet verstandig  om te gaan sporten. Door een insulinetekort kan de bloedglucose verder stijgen met verzuring (ketoacidose) tot gevolg.

Onderstaande tabel is een algemene richtlijn.

Tabel diabetes en sport

Aard en duur inspanning

Bloedglucose voor aanvang

Extra koolhydraten

< 30 min. lichte inspanning

Lager dan 5 mmol/l

Hoger dan 5 mmol/l

10-15 gram

geen

30-60 min

matig intensieve inspanning

Lager dan 5 mmol/l

5-10 mmol/l

10-16 mmol/l

30-45 gram

15 gram

geen

> 60 min

matig intensieve inspanning

Lager dan5 mmol/l

5-10 mmol/l

10-16 mmol/l

45 gram/ uur

30-45 gram/ uur

15 gram/ uur

Medicijnen bij diabetes mellitus type 2 en sport

Wanneer u alleen een dieet hebt voor uw diabetes kunt u zonder veel problemen aan lichaamsbeweging doen. Er is in principe geen kans op hypo’s.

Bij het gebruik van sulfonylureumderivaten (tolbutamide, gliclazide, glibenclamide, gliclazide en glimepiride) kan inspanning leiden tot lage bloedglucosewaarden. De insulineconcentratie zal tijdens het bewegen niet voldoende dalen, omdat de tabletten de alvleesklier blijven stimuleren insuline af te geven. Een hypo is tot 48 uur na de inspanning mogelijk, met name bij de preparaten die een lange werking hebben. Door die lange werking is dosisaanpassing voor de aanvang van de sport niet mogelijk. De extra inspanning dient opgevangen te worden met extra koolhydraten.

Wanneer u alleen metformine gebruikt is er weinig extra risico op een hypoglykemie.

Gebruikt u insuline? Lees dan onze tekst over sporten met diabetes type 1.

Tip: Gaat u regelmatig aan lichaamsbeweging doen en gebruikt u sulfonylureumderivaten? Dan kan het nodig zijn de dosering blijvend te verlagen.

Overige adviezen

  • Drink voldoende vanwege het vochtverlies door zweten; water wanneer u korter dan een uur sport, wanneer u langer sport vocht met koolhydraten (sportdrank).
  • Draag goede schoenen en naadloze sokken en controleer uw voeten regelmatig op wondjes.

Draag goede schoenen en naadloze sokken.

Alle producten voor 'Diabetes sokken'

Bekijk alle producten >

In ons assortiment vindt u deskundige informatie over diabetes en bijbehorende producten.

Alle producten voor 'Diabetes'


Bekijk producten (186)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen