Naast de positieve effecten van beweging op uw bloeddruk, cholesterol, botdichtheid en psychosociaal functioneren (hoe sociaal u bent) zijn de volgende effecten van belang voor uw diabetes:
Wanneer u gaat sporten is zelfcontrole en zelfregulatie belangrijk. Tijdens het bewegen verbruikt u glucose. Hoe langer en vooral ook hoe intensiever u beweegt, hoe meer glucose u verbruikt. Bovendien zal door de inspanning ook de insulinegevoeligheid verbeteren. Een verhoogd risico op een hypoglykemie is het gevolg. Met behulp van een bloedglucosemeter en/of strips kunt u zelf uw bloedglucosewaarde bepalen (zelfcontrole). Bij een verhoging of verlaging van lichamelijke inspanning zult u uw voeding en/of insulinedosis/aantal tabletten moeten aanpassen (zelfregulatie).
Symptomen van hypoglykemie zijn: bleekheid, zweten, moeheid, trillen, duizeligheid en wazig zien.
Als u een hypo voelt aankomen moet u even stoppen om iets te eten of drinken. Zorg er voor dat u altijd snel opneembare suikers zoals GlucoTabs of Hypiofit (dextrose-oplossing) bij u hebt. Het is verstandig uw begeleider en medesporters te vertellen dat u diabetes heeft, zodat ze niet in paniek raken en weten wat ze moeten doen als u onverwachts uw bewustzijn zou verliezen door een hypo.
Of u vooraf extra koolhydraten moet nemen, is afhankelijk van de hoogte van uw bloedglucose voor aanvang van het sporten. Is de bloedglucose te laag voor de inspanning? Neem dan extra koolhydraten (zie tabel). Is de bloedglucosewaarde hoger dan 16 mmol/l? Dan is het niet verstandig om te gaan sporten. Door een insulinetekort kan de bloedglucose verder stijgen met verzuring (ketoacidose) tot gevolg.
Onderstaande tabel is een algemene richtlijn.
Aard en duur inspanning |
Bloedglucose voor aanvang |
Extra koolhydraten |
< 30 min. lichte inspanning |
Lager dan 5 mmol/l Hoger dan 5 mmol/l |
10-15 gram geen |
30-60 min matig intensieve inspanning |
Lager dan 5 mmol/l 5-10 mmol/l 10-16 mmol/l |
30-45 gram 15 gram geen |
> 60 min matig intensieve inspanning |
Lager dan5 mmol/l 5-10 mmol/l 10-16 mmol/l |
45 gram/ uur 30-45 gram/ uur 15 gram/ uur |
Wanneer u alleen een dieet hebt voor uw diabetes kunt u zonder veel problemen aan lichaamsbeweging doen. Er is in principe geen kans op hypo’s.
Bij het gebruik van sulfonylureumderivaten (tolbutamide, gliclazide, glibenclamide, gliclazide en glimepiride) kan inspanning leiden tot lage bloedglucosewaarden. De insulineconcentratie zal tijdens het bewegen niet voldoende dalen, omdat de tabletten de alvleesklier blijven stimuleren insuline af te geven. Een hypo is tot 48 uur na de inspanning mogelijk, met name bij de preparaten die een lange werking hebben. Door die lange werking is dosisaanpassing voor de aanvang van de sport niet mogelijk. De extra inspanning dient opgevangen te worden met extra koolhydraten.
Wanneer u alleen metformine gebruikt is er weinig extra risico op een hypoglykemie.
Gebruikt u insuline? Lees dan onze tekst over sporten met diabetes type 1.
Tip: Gaat u regelmatig aan lichaamsbeweging doen en gebruikt u sulfonylureumderivaten? Dan kan het nodig zijn de dosering blijvend te verlagen.
Draag goede schoenen en naadloze sokken.
In ons assortiment vindt u deskundige informatie over diabetes en bijbehorende producten.
Een moment geduld aub...