Starten met anticonceptie; vanaf wanneer is mijn anticonceptie betrouwbaar?

Bij condooms is het natuurlijk duidelijk, maar hoe zit het met de andere anticonceptiemethoden? De pil, het spiraaltje, het implantatiestaafje, de prikpil, de anticonceptiepleister en de vaginale anticonceptiering. Vanaf wanneer beschermen ze tegen een zwangerschap?

Hormonen

De werkzame stoffen in de meeste anticonceptiemethoden zijn hormonen; een oestrogeen en een progestageen. Zij onderdrukken de eisprong, beïnvloeden de baarmoederwand zodat een eitje zich niet goed kan nestelen en zorgen ervoor dat het slijm in de baarmoederhals dikker wordt waardoor zaadcellen minder goed in de baarmoeder kunnen doordringen. Deze drie effecten zorgen samen voor de werking van hormonale anticonceptie. Het hormoonspiraaltje en het implantatiestaafje bevatten alleen progestageenhormoon.

De anticonceptiepil; er zijn verschillende methoden om te starten:

  • Op de eerste dag van de menstruatie; dan bent u vanaf dat moment tegen zwangerschap beschermd. De kans op doorbraakbloedingen is wel wat hoger.
  • Op de vijfde dag van de menstruatie. De kans op doorbraakbloedingen is nu kleiner. U bent echter niet direct beschermd. Gebruik de eerste zeven dagen dat u de pil slikt ook nog een condoom als u wilt vrijen.
  • In het weekend na het begin van de menstruatie. Het voordeel van deze methode is dat u in principe niet in het weekend ongesteld bent. U bent echter niet direct beschermd. Gebruik de eerste zeven dagen dat u de pil slikt ook nog een condoom als u wilt vrijen.

De anticonceptiepleister

Wanneer er minimaal een maand geen andere vorm van hormonale anticonceptie gebruikt is begint anticonceptie met de anticonceptiepleister op de eerste dag van de menstruatie. De pleister wordt elke week op diezelfde dag vervangen (cyclusdag 8, 15, 22 en dag 1 van de volgende cyclus). Op dag 22 wordt geen nieuwe pleister geplakt.

Als van bovenstaande aanwijzing wordt afgeweken dient er de eerste zeven dagen een condoom te worden gebruikt als u wilt vrijen.

Het implantatiestaafje

Wanneer er minimaal een maand geen andere vorm van hormonale anticonceptie gebruikt is kan het implantatiestaafje worden ingebracht vanaf de 1e tot en met de 5e dag van de menstruatie en is het meteen werkzaam.

Als van bovenstaande aanwijzing wordt afgeweken dient er de eerste zeven dagen een condoom te worden gebruikt als u wilt vrijen.

De prikpil

Wanneer er minimaal een maand geen andere vorm van hormonale anticonceptie gebruikt is zal de arts de prikpil vanaf de 1e tot en met de 5e dag van de menstruatie toedienen en is het meteen werkzaam.

De vaginale anticonceptiering

Starten met de vaginale anticonceptiering kan op de eerste dag van de menstruatie, dan is er meteen bescherming tegen zwangerschap. Bij begin tussen de 2e en de 5e dag van de menstruatie dient er gedurende zeven dagen aanvullend een condoom gebruikt worden als u wilt vrijen. Op een ander moment beginnen met de anticonceptiering wordt afgeraden.

Het spiraaltje; er zijn verschillende soorten spiraaltjes:

  • Het hormoonspiraaltje: is direct betrouwbaar wanneer het tijdens de menstruatie - of in ieder geval binnen 7 dagen na het begin van de menstruatie - wordt ingebracht. Gebruik anders de eerste zeven dagen na het inbrengen een condoom als u wilt vrijen.
  • Het koperspiraaltje: is direct werkzaam vanaf het moment van plaatsing.

Start u na een zwangerschap, abortus of miskraam? Dan zijn er andere richtlijnen. Lees er hier meer over.Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen