Stinkende honden

Het begrip ‘stinken’ is moeilijk definieerbaar. Het blijft altijd een persoonlijke inschatting en wat de één een normale hondenlucht vindt, vindt de ander stank. Deze klacht komt eigenlijk alleen bij honden voor. Vooral honden die natregenen of hebben gezwommen kunnen erg smerig ruiken. Wassen met hondenshampoo heeft vaak wel enig effect, maar als de hond niet stinkt omdat hij vuil is, maar doordat hij zelf een geur heeft, is het weinig zinvol om hem vaak te wassen.

Vooral honden die natregenen of hebben gezwommen kunnen erg smerig ruiken.

Bron geur

De bron van deze kwaal is heel divers. De geur kan bijvoorbeeld uit de huid of aanverwante lichaamsdelen komen. Hierbij valt te denken aan lipplooien, anaalzakken, oren, tussentenen en geslachtsorganen. Ook kunnen honden behoorlijk uit de bek stinken, hierover kunt u informatie terugvinden bij het artikel ‘slechte adem bij de hond’. Wanneer uw hond te dik is en daardoor veel hijgt in combinatie met een slecht gebit, zal hij nog beter te ruiken zijn. Problemen in het gastro-intestinaal apparaat (of slechte voeding) kunnen winderigheid veroorzaken en honden kunnen ook boeren laten. Componenten in de voeding, zoals knoflook en kruiden, zijn vaak ook te ruiken aan de lichaamsgeur. Kwaadaardige gezwellen (tumoren) zorgen alleen in zeldzame gevallen voor stank bij een hond.

Zweten?

Honden kunnen niet zweten. Ze raken hun warmte kwijt door straling via de huid en verdamping via de bek (hijgen). De geur die u ruikt is dus nooit door zweet veroorzaakt. De voetzooltjes kunnen wel transpireren, deze kunnen dus ook soms muf ruiken. Wanneer u met deze klacht naar de dierenarts gaat, is het verstandig om na te denken over zaken die de dierenarts u zal vragen. Denk aan het type voeding dat u geeft en sinds wanneer de hond stinkt. De dierenarts zal de hond helemaal nakijken. Vooral aan huid, oren, bek en geslachtsorganen wordt in eerste instantie aandacht besteed.

Stank beperken? Denk hieraan:

  • Voer hoogwaardige voeding waarvan een deel harde brokken.
  • Hou uw hond op gewicht.
  • Was uw hond niet te vaak.
  • Laat uw hond nakijken door de dierenarts.

Alle producten voor 'lijst-dieren-vacht'

Bekijk alle producten >


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen