Stoppen met maagzuurremmers

Brandend maagzuur, zure oprispingen en een opgeblazen gevoel zijn maagklachten waarbij vaak maagzuurremmers gebruikt worden. Het is meestal niet nodig om deze medicijnen altijd te blijven gebruiken. Bovendien kan langdurig gebruik ook nadelen hebben. Het stoppen met maagzuurremmers is niet makkelijk wanneer deze al lang worden gebruikt. De klachten kunnen dan namelijk tijdelijk weer terugkomen. Hoe kunt u dit voorkomen?

Nadelen van langdurig gebruik maagzuurremmers

  • Verhoogde kans op darminfecties.
  • Verhoogde kans op longinfecties.
  • Verhoogd risico op botbreuken.
  • Kans op lagere vitamine B12-spiegel.

Reboundeffect

Als u stopt met maagzuurremmers, gaat uw maag tijdelijk – de eerste twee tot drie weken na het stoppen – juist extra maagzuur maken. Met als gevolg dat uw maagklachten terug kunnen komen. Dit wordt het reboundeffect genoemd. En zo lukt het natuurlijk niet van de maagzuurremmers af te komen. Om dit te voorkomen, kunt u het gebruik van maagzuurremmers het beste geleidelijk afbouwen.

Afbouwen

  • Gebruik een of twee weken de helft van uw dagelijkse dosis.
  • Wanneer u op de laagste dosering bent aangekomen; gebruik de medicijnen een tot twee weken lang om de dag.
  • Daarna stopt u.

Leefstijl

Een gezonde leefstijl helpt ook wanneer u de maagzuurremmers wilt afbouwen. Lees de tips in onze tekst over brandend maagzuur.

Toch nog last?

Heeft u klachten tijdens het afbouwen of komen de klachten erna terug? Dan kan tijdelijk gebruik van een maagzuurbinder (een lichter maagmedicijn) helpen.Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen