Stoppen met roken en niet dik worden

Veel mensen die stoppen met roken merken dat ze na een aantal weken dikker worden. Waarom komt u aan en hoe voorkomt u gewichtstoename tijdens het stoppen met roken?

Oorzaken dikker worden

Er zijn een aantal oorzaken waardoor u dikker kunt worden tijdens het stoppen met roken.

  • Door het roken werken de darmen sneller, waardoor de spijvertering sneller gaat dan bij mensen die niet roken. Wanneer u stopt, wordt de spijvertering eigenlijk normaal, maar wel langzamer dan u gewend bent.
  • Bovendien krijgt u al snel na het stoppen met roken meer eetlust en ruikt en proeft u beter. Eten wordt lekkerder en u rookt het hongergevoel niet langer weg.

Door deze lichamelijke veranderingen neemt uw gewicht licht toe (gemiddeld twee kilo).

Twee kilo?

Echter, veel vaker wordt iemand die stopt met roken dikker, doordat hij het roken onbewust vervangt door meer te gaan eten of snoepen. De gewoonte van het roken is zo sterk dat u, wanneer u naar een sigaret verlangt, geneigd bent uit verveling of als afleiding iets te gaan eten. Dit gaat vaak onbewust, totdat u merkt dat u zwaarder bent geworden.

Houdt vol!

Toch aangekomen? Ga niet weer roken, maar houdt vol! De voordelen van het stoppen met roken zijn groot, zowel lichamelijk als praktisch.

Houdt uw gewicht in de gaten! Het is niet nodig om door het stoppen met roken veel aan te komen.

Hoe blijft u op gewicht tijdens het stoppen met roken?

Om te voorkomen dat u dikker wordt tijdens en na het stoppen met roken, is het belangrijk dat u niet méér eet dan toen u nog rookte. Eet voldoende groente en fruit en drink veel water. Zo eet u niet alleen gezond, maar zorgt u er ook voor dat u geen last krijgt van obstipatie. Wanneer u het verlangen naar een sigaret niet kan weerstaan zonder iets te eten, kies dan niet voor snoep of chips, maar eet wat plakjes komkommer of andere rauwkost. Een stuk fruit is ook een gezond alternatief.

Veel bewegen

Als u zich verveelt en daardoor wilt gaan eten, probeer dan iets anders te gaan doen. Ga een stuk hardlopen, pak de fiets voor een boodschap of laat de hond een extra keer uit. De afleiding maakt het veel makkelijker om te stoppen met roken en niet extra te gaan eten. Bovendien is beweging heel goed om uw gewicht tijdens het stoppen op peil te houden. Beweeg minstens vijf dagen per week een half uur lang en blijf op die manier op een gezond gewicht.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen