Suikerziekte bij katten (en honden)

Suikerziekte komt bij katten vaker voor dan bij honden. Het ontstaan van de ziekte verloopt hetzelfde bij honden als bij katten, al zijn er wel wat verschillen in bijvoorbeeld het meest voorkomende type en de risicofactoren om diabetes te ontwikkelen.

Diabetes Mellitus

Diabetes Mellitus is de wetenschappelijke benaming voor suikerziekte. Diabetes is een complexe metabole aandoening die ontstaat wanneer de insulineproducerende cellen in de alvleesklier niet meer werken (type 1), of wanneer de cellen in de rest van het lichaam niet meer reageren op insuline (type 2). Insuline is een hormoon dat een grote rol speelt in de suikerhuishouding. Suiker wordt onder invloed van insuline vanuit het bloed de cellen in getransporteerd, om daar verbrand te worden voor energie. Wanneer er te weinig insuline bij de cellen komt, of wanneer de cellen de insuline niet herkennen kan de suiker niet meer opgeslagen worden en stijgt de bloedsuikerspiegel.
Door deze hoge suikerspiegels veranderen er ook andere waarden in het bloed. Bij de diagnose van diabetes wordt ook de urine gecontroleerd op suiker. De suiker in het bloed wordt zo hoog dat het met de urine uitgescheiden wordt.

Type 1

Diabetes type 1 is het meest voorkomende type diabetes bij honden en katten en kan bij dieren door verschillende aandoeningen veroorzaakt worden. Ontstekingen van de alvleesklier en auto-immuunziekten (waarbij het lichaam zichzelf aanvalt) kunnen de cellen in de alvleesklier kapot maken. Bij sommige rassen is diabetes type 1 erfelijk, deze dieren worden met te weinig van deze insulineproducerende cellen geboren.
Bij honden met ernstige en ongereguleerde diabetes worden er ten gevolge van het energietekort in de cellen van de lever ketonlichamen geproduceerd. Dit zijn zwak zure stoffen die er voor zorgen dat de pH van het bloed lager wordt. Dit heet ketoacidose. Ongeveer 40% van de dieren die voor de eerste keer aangeboden wordt bij de dierenarts heeft ketoacidose.

Type 2

Diabetes type 2 is veel voorkomend bij katten, 30 tot 50% van de katten met diabetes lijdt aan diabetes type 2. Er wordt bij dit type diabetes wel insuline aangemaakt, maar de cellen in het lichaam reageren hier niet op. Dit kan komen door een aantal redenen. De eerste is het optreden van down-regulatie van de insuline receptoren. Dit betekent dat de receptoren waar insuline normaal op aanhecht “afgestompt” zijn, dit gebeurd meestal bij dieren met overgewicht, die te weinig bewegen. 
Bij katten kan diabetes type 2 ook ontstaan door langdurig gebruik van medicijnen als corticosteroïden en de poezenpil. Deze stoffen werken insuline in het lichaam tegen, waardoor de insulineproductie zo hoog moet zijn dat deze uitgeput raakt.

De symptomen van diabetes bij de kat kunt u hier vinden.

  • Veel drinken en veel plassen
  • In eerste instantie veel honger, in een later stadium juist minder eetlust
  • Vermageren
  • Een vreemde geur uit de bek
  • Braken (ook in een later stadium)
  • Slaperigheid en neurologische verschijnselen

Diagnose

De diagnose diabetes wordt gesteld door middel van bloedonderzoek en urineonderzoek. Deze onderzoeken moeten soms een paar keer herhaald worden omdat de suikergehaltes in het bloed sterk kunnen fluctueren.

Hoe verder na de diagnose?

Om het tekort aan insuline aan te vullen bij katten met diabetes type 1 moet er twee keer per dag insuline ingespoten worden. Uw dierenarts leert u hoe u dit thuis kunt doen. De kat blijft een tijd op controle komen om te controleren of de suikerspiegels in het bloed op het goede niveau zijn.
Te dikke katten moeten afvallen. Er zijn speciale dieetvoeders te krijgen die ontwikkeld zijn voor katten met overgewicht en ook diabetes.
Katten met diabetes zijn gevoeliger voor (urineweg)infecties en problemen met de ogen. Wees hier dus extra bedachtzaam op.



Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen