Droge ogen en een droge mond door het syndroom van Sjögren

Het syndroom van Sjögren valt onder de reumatische aandoeningen. De meest belastende klachten doen zich echter niet aan spieren of gewrichten voor, maar zijn droge ogen en een droge mond. Het syndroom van Sjögren wordt door deskundigen beschouwd als een auto-immuunziekte. Hierbij keert uw immuunsysteem zich tegen uw eigen lichaam. Als gevolg hiervan raken bij deze ziekte klieren ontstoken. Vaak zijn dit de traan- en speekselklieren, maar ook de klieren in de huid en vagina kunnen worden aangetast.

Tegen veel klachten die optreden bij het syndroom van Sjögren kunt u zelf iets doen

Klachten

Door een verminderde aanmaak van traanvocht ontstaan droge ogen en is de kans op beschadiging van het hoornvlies groter. Een verminderde speekselproductie leidt tot een droge mond. Hierdoor kunt u problemen krijgen met praten en slikken, bent u gevoeliger voor schimmelinfecties in de mond en gaatjes in uw gebit (cariës), kunt u last krijgen van smaakverlies en heeft u vaker last van hoest en een geïrriteerde keel.

Daarnaast kunt u last krijgen van een droge huid en/of een droge vagina. Dit zorgt voor jeuk en een grotere kans op schimmelinfecties. Een droge vagina kan daarnaast pijn bij het vrijen opleveren. Ook spier- en gewrichtsklachten komen voor bij het syndroom van Sjögren en bij veel mensen is er sprake van ernstige vermoeidheid.

Wat kunt u zelf doen?

Droge mond: een droge mond geeft niet alleen een vervelend gevoel, maar vergroot ook de kans op gaatjes in uw gebit en een slechte mondgeur. Tegen een droge mond kunt u speekselvervangers gebruiken. Dit zijn speciale vloeistoffen in de vorm van een gel of verstuiver. Een bevochtigingsgel brengt u op de slijmvliezen aan. Met behulp van een verstuiver kunt u de mondholte vochtig houden. Een gel wordt vooral 's nachts prettig gevonden, een spray is vooral overdag aangenaam.

Gebit: om uw gebit te beschermen tegen gaatjes moet u, naast uw mondholte vochtig houden, uw gebit goed poetsen. Poets uw tanden vier maal per dag, na iedere maaltijd en voor het slapen gaan, met een zachte tandenborstel. Gebruik een milde en liefst mentholvrije tandpasta met fluoride en spoel uw mond met water na het poetsen. De ruimtes tussen de tanden en kiezen reinigt u met een zachte, nat gemaakte houten tandenstoker of flossdraad.

Droge ogen: de symptomen van droge ogen kunt u verminderen door gebruik te maken van kunsttranen. Dit zijn oogdruppels die voorzien zijn van een bevochtigingsmiddel. Hierdoor wordt het traanvocht in het oog dikker en bevochtigt u uw oogoppervlak. Kunsttranen zijn drie tot vier uur achter elkaar werkzaam en kunnen zo vaak als nodig in het oog worden gedruppeld.

Huidschimmel en vaginale schimmel: smeer uw huid in met een vette crème en zorg dat uw vagina bevochtigd wordt met een middel tegen vaginale droogte. Dit verkleint de kans op schimmelinfecties. Heeft u toch een schimmelinfectie, dan kunt u deze behandelen met een antischimmelmiddel voor gebruik op de huid of in en rond de vagina.

Pijn bij het vrijen: kunt u grotendeels voorkomen door gebruik te maken van bevochtigingsmiddelen tegen vaginale droogte. Deze middelen zorgen voor bescherming van het vaginale slijmvlies. Door gebruik te maken van een glijmiddel tijdens het vrijen vermindert u pijnklachten door een droge vagina. Een glijmiddel heeft een kortere werkingsduur dan een bevochtigingsmiddel.

Droge neus: een droog neusslijmvlies kunt u insmeren met een speciale neuszalf. Deze zalf voorkomt uitdroging van het neusslijmvlies en verhindert zo irritaties en ongewenste of pijnlijke korstvorming.Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen