Tand uit de mond

Door een val, een klap of een beet op een hard voorwerp kan een tand uit de mond raken. Bij kinderen komt dit vaker voor. Een afgebroken volwassen tand is een ernstigere situatie. U leest hier wat u moet doen.

Handel als volgt:

  1. Zoek de tand snel op.
  2. Pak de tand aan de bovenkant vast. Raak de wortel van de tand niet aan.
  3. Spoel de tand af met melk. Indien er geen melk is, laat uw kind de tand zelf schoonzuigen. (Gebruik geen water, reinigingsmiddel of borstel!)
  4. Plaats de schone tand terug.
  5. Laat uw kind de tanden op elkaar houden met ertussen een papieren zakdoekje of een gaasje.

Melktanden nooit terugplaatsen

De tand kan afgebroken zijn, los in de mond staan of als geheel uit de mond vallen. Aan een afgebroken melktand hoeft niks gedaan te worden; er komt vanzelf een nieuwe tand. Een eventuele scherpe rand kan door de tandarts worden gladgeslepen.

Een uitgevallen melktand mag nóóit teruggeplaatst worden. Daarmee kunt u de kiem van de blijvende tand beschadigen. In geval van een uitgevallen volwassen tand kunt u de tand terugplaatsen in de mond. De kans op herstel is binnen een half uur negentig procent, na meer dan twee uur nog maar tien procent

Naar de tandarts

Wanneer het terugzetten niet lukt, kunt u (alle onderdelen van) de tand meenemen naar de tandarts; bij voorkeur in melk, anders tussen kiezen en wang van uw kind of desnoods van uzelf. Bij een tand uit de mond is het sowieso belangrijk om zo snel mogelijk naar de tandarts te gaan, ook wanneer de schade op het eerste gezicht lijkt mee te vallen. De tandarts zal de teruggeplaatste tand controleren en vastzetten.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen